Annons

Fast telefoni tryggar Ericsson i Kalmar

Läget har ljusnat för Ericsson Power Modules i Kalmar. För närvarande har företaget 18 visstidsanställda, förutom de 150 ordinarie, inne för att klara produktionsökningen.
Nyheter • Publicerad 11 december 2003

- Vi har fått mer att göra och har haft en ökning sedan vi kom tilbaka från semestern, säger platschefen Ulf Arnemo.

Det är inte mobiloperatörerna som ligger bakom det ökade antalet order i stället är det investeringar i de fasta telefoninäten som ger jobb i Kalmar.

Annons

- Vi ser att man i länder i Fjärran östern, Afrika och Amerika börjar investera. Först har det gjort uppgraderingar i mobilnäten och nu upptäcker man att de fasta näten inte räcker till, säger Ulf Arnemo.

Det handlar enkelt uttryckt om att när fler använder sina mobiler att ringa till mottagare med en vanlig telefon så klarar de fasta näten inte trafiken.

Ny teknik går trögt

När det gäller de stora mobiloperatörernas investeringsvilja i den nya 3G-tekniken går det fortsatt ganska trögt.

- Men det ska väl tuffa i gång så sakteliga. Men just nu är det inte en större del i verksamheten, säger Ulf Arnemo.

Sverige är, enligt Ulf Arnemo, det land som hittills kommit längst i utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefonnät. Detta tack vare de krav Post- och telestyrelsen ställde när man valde ut vilka som skulle få rätt att bygga 3G-näten i landet.

Försiktig bransch

Moderbolaget Ericsson är största kunden, dit går hälften av det producerade, men Power Modules levererar till alla stora telefonoperatörer.

- Branschen är försiktig och vi tar inget för givet, marknadsvillkoren är annorlunda än för några år sedan, säger Arnemo.

Ericsson Power Modules lever med en hård prispress. Tidigare fanns konkurrenterna främst i USA men nu börjar asiatiska tillverkare att också slå sig in och utveckla nya produkter.

Annons

- Det ökar naturligtvis prispressen ytterligare.

I fjol höstas varslade företaget nästan var tredje anställd men sedan dess har läget blivit allt bättre och man har fått allt mer att göra. Ryckigheten i produktionen har dock ökat. Det handlar om många mindre order som bara tar några veckor att leverera.

- Vi håller på att kolla om vi nu ligger på en stabil nivå och eventuellt långsiktigt behöver bli fler anställda, Ulf Arnemo.

MIKAEL LARSSON EK

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons