Annons

Tsunami i Stilla havet

En tsunamivarning har utfärdats över hela Stilla havet efter jordskalven i Chile natten till i dag. En stor våg ska ha slagit in över flera öar i Juan Fernández-arkipelagen utanför Chiles kust.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2010

Tsunamivarningen utfärdades först för Sydamerikas västkust och varningarna utvidgades efter hand norrut och över hela Stilla havet. "En tsunami som kan orsaka stor skada har genererats", enligt USA:s övervakningsorgan NOAA.

Flera fartyg med nödhjälp har skickats till Robinson Crusoe med flera öar i Juan Fernández-arkipelagen utanför Chile. La Terceras webbredaktion återger uppgifter om att en stor våg slagit in och att bostadsområden berörts.

Annons

På Påskön drygt 350 mil från det latinamerikanska fastlandet evakuerade man folk under morgontimmarna inför risken att drabbas av flodvågen.

Om tsunamin når Hawaii dröjer det till 11-tiden lokal tid, alltså först vid 22-tiden i kväll svensk tid, skriver NOAA på sin webbplats. "Akuta åtgärder bör vidtas för att skydda liv och egendom" över hela Hawaii-arkipelagen, heter det.

Det kommer att dröja innan det visar sig om flodvågen orsakar några skador på andra sidan Stilla havet. Ryska tsunamiövervakare på Sachalin, norr om Japan, säger enligt AFP att man inte förrän vid lunchtid på söndagen (03.00 natten till söndagen svensk tid) bestämmer sig för om någon tsunamivarning ska utfärdas.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons