Insändare

Vi tar studenternas oro på allvar

Replik på insändaren ”Ett beslut som är riskabelt och oansvarigt”.
Insändare • Publicerad 3 mars 2021 • Uppdaterad 5 mars 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Linnéuniversitetet förklarar nu i en insändare varför salstentor genomförs under pandemin.
Linnéuniversitetet förklarar nu i en insändare varför salstentor genomförs under pandemin.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vi har tagit emot ett antal rapporter från studenter vid Linnéuniversitetet som är oroliga för att skriva salstentamen, och vi tar er oro på allvar.

Det är examinator som avgör vilken examinationsform som är lämplig för det moment som ska examineras, och i beslutet tas hänsyn till att tentan både ska vara rättssäker och i vilken form den bör genomföras. I de fall beslutet blir en salstentamen har bedömningen att tentan kan genomföras på ett smittsäkert sätt gjorts i samråd med universitetets krisledningsstöd.

Den absoluta majoriteten (omkring 95 procent) av all verksamhet på Linnéuniversitetet sker i nuläget digitalt. Dock finns det vissa moment i några av våra utbildningar som inte går att utföra digitalt på ett tillräckligt rättssäkert sätt och därför behöver genomföras på plats i våra lokaler. Vi gör allt vi kan för att dessa moment genomförs på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

För att skapa en trygg och säker miljö för de studenter som skriver en tenta på plats i våra lokaler under denna pandemi har vi glesat ut i tentasalarna så det är minst två meter mellan varje skrivplats. Det är heller aldrig fler än 50 personer som skriver tenta i en sal, vilket innebär att en och samma grupp kan skriva sin tenta i flera olika salar. Det är alltså betydligt färre studenter än det brukar vara som skriver tenta i samma sal.

”Vi tar er oro på allvar och gör allt för att de salstentor som vi ger ska vara säkra för samtliga deltagare.”
Ulrika Järkestig-Berggren, prefekt vid institutionen för socialt arbete, fakulteten för samhällsvetenskaper, Linnéuniversitetet

Vi städar också extra i och kring tentasalarna inför varje tenta. Framförallt städar vi de ytor som man tar i med händerna extra noga. I tentasalarna finns även handsprit som alla kan använda.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer för de salstentor som genomförs, så att de kan ske på ett smittsäkert sätt. Folkhälsomyndigheten avråder inte från salstentor i de fall de krävs för att till exempel en tenta ska vara rättssäker för dem som genomför den.

Vi tar er oro på allvar och gör allt för att de salstentor som vi ger ska vara säkra för samtliga deltagare.

Ulrika Järkestig-Berggren, prefekt vid institutionen för socialt arbete, fakulteten för samhällsvetenskaper, Linnéuniversitetet