GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi på läktarna som hänger med år efter år vill också ha rättvisa på plan”

Video Assistant Referee, VAR, behövs i svensk fotboll.
Insändare • Publicerad 27 oktober 2022 • Uppdaterad 3 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mjällbys målvakt Samuel Brolin och Jesper Gustavsson samt Kalmars Oliver Berg under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar och Mjällby den 20 oktober 2022 i Kalmar.
Mjällbys målvakt Samuel Brolin och Jesper Gustavsson samt Kalmars Oliver Berg under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar och Mjällby den 20 oktober 2022 i Kalmar.Foto: SUVAD MRKONJIC

Hade vi haft VAR i den Allsvenska fotbollen under innevarande år hade vårt lag KFF i nuläget haft många fler poäng i tabellen än vad som nu är fallet. Kanske hade vi legat etta?

Bara några exempel:

• I matchen mot Norrköping borta den 17 september hade vi en boll cirka 30 centimeter innanför mållinjen i säker förvaring av Norrköpings liggande målvakt. Målet godkändes inte då domaren inte såg den bilden.

• I matchen mot Mjällby förra veckan drogs Oliver Berg ner av två Mjällbyspelare. Många foton efter matchen visar att straff skulle dömts. Dessutom hade en av de två troligen fått sitt andra gula och fått lämna planen. En matchavgörande situation.

Tempot ökar hela tiden i de högre serierna. Det är svårt för domarna att hinna med. Särskilda måldomare har diskuterats men inte genomförts.

Spelarna lägger ner mycket tid på träning, resor till och från matcher och under matcher. Det är då tråkigt att rättvisa inte finns med när det verkligen gäller. Vi på läktarna som hänger med år efter år, vill också ha rättvisa på plan.

Vi på läktarna är ju superexperter och vet ju alltid svaret men blir aldrig tillfrågade. Med VAR under matcherna skulle vi må mycket bättre och bli mindre förtvivlade när rättvisa saknas. När det gäller vårt eget lag KFF skulle vi haft ett ännu bättre läge i tabellen än som det nu är – även om det som nu är, är ganska bra.

Att få spela i Europa betyder mycket för varje lag. Inte minst då det gäller ekonomin. Att komma trea eller fyra efter säsongen är då av betydelse. Det är då alltmer viktigt att alla tveksamma situationer under matcherna får så riktiga bedömningar som möjligt.

VAR på plan till domarens hjälp undanröjer många diskussioner och skapar bättre rättvisa på när tveksamheter uppstår. Inte minst vid offsidesituationer. Ser fram emot att VAR finns med när Allsvenskan startar våren 2023.

Rolf B Bertilson, livstidsmedlem i Kalmar FF och innehavare av en säsongsbiljett på GFA

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.