Annons
Insändare

Vi måste se till att vi har en livskraftig älgstam även i södra Sverige

Ryssby-Åby älgskötselområdes styrelse har gått över en gräns där man måste ifrågasätta styrelsens och dess jasägares bemyndigande.
Insändare • Publicerad 7 maj 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten anser att länsstyrelsen ska sköta tilldelningen av älg.
Insändarskribenten anser att länsstyrelsen ska sköta tilldelningen av älg.Foto: Claus Gertsen / TT

Man aviserar en höjd avskjutning från 18 vuxna älgar till 30 vuxna älgar och från 27 kalvar till 44 kalvar från 2020 till 2021. Detta innebär en ökad avskjutning på 66 respektive 63 procent.

Man baserar denna ökning på älgobs siffror och man tar ingen hänsyn till att älgobs timmar kraftigt sjunkit vilket innebär mindre tillförlitlighet.

Annons

Att vissa krafter lobbar hårt för skogsskador är förståeligt men möjlighet till skyddsjakt finns. Argumentet håller inte med en extremt låg älgstam framförallt då inte alla älgar går illa åt skogen utan bara vissa individer.

Avskjutningen på vuxna älgar är hållbar och går att öka lite mer framöver men kalvavskjutningen är extrem. Den var hög redan på 27 stycken och den sista kalven lyckades fällas sent på säsongen.

Älgen är en resurs och vi måste bevara och se till att vi har en livskraftig älgstam även i södra Sverige.

Förr skötte länsstyrelsen tilldelningen vilket många gånger ledde till en tröghet i beslut och tilldelningar men jag är övertygad om att de i dag skulle göra ett mycket bra jobb om de tog över. Modernare teknik, till exempel kameror i skogen med mera, skulle innebära säkrare inventeringar av stammarna.

Så låt länsstyrelsen ta över – det är alldeles för många kockar nu.

Jimmy Hernefeldt

Annons
Annons
Annons
Annons