Annons
Insändare

Vi gör mycket för miljön på södra udden

Svar på insändaren ”Gör något åt eländet på Ölands södra udde”.
Insändare • Publicerad 31 januari 2020 • Uppdaterad 10 februari 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Merparten av byggnaderna i fyrbyn på Ölands södra udde förvaltas av Länsstyrelsen på uppdrag av Naturvårdsverket som är ägare.

I dagsläget kommer råvattnet från brunnar på ängarna norr om fyrbyn. Vattnet pumpas ner till udden där det renas i flera steg innan det används som dricksvatten.

Annons

Vattnet kontrolleras och uppfyller Livsmedelsverkets krav på ett dricksvatten. För att spara vatten spolas de offentliga toaletterna med vatten från en separat borrad brunn i fyrbyn.

I ett av husen i fyrbyn finns ett reningsverk som processar allt spillvatten som produceras på udden. Därifrån pumpas det renade spillvattnet till en upphöjd infiltrationsbädd nordost om restaurangen och avloppsslammet samlas i en tank som töms regelbundet.

Reningsverket kontrolleras och servas regelbundet. Marken i anslutning till infiltrationsbädden är en iordningställd våtmark där ytvatten stängs inne med hjälp av konstgjorda vallar. Detta har gjorts för att förbättra livsmiljön för bland annat paddor och häckande fåglar.

De senaste årens torra somrar har gjort att dricksvattenbrunnarna torkat ut och Länsstyrelsen har tvingats transportera vatten till udden under högsäsong.

Ölands södra udde är mycket uppskattad och det är viktigt att säkra en långsiktig vattenförsörjning. Länsstyrelsen utreder därför olika alternativ, bland annat olika sträckningar av ledningar från väg 136 där den närmaste förbindelsepunkten till det kommunala vattenledningsnätet finns.

Oavsett sträckning kommer ledningarna att gå flera kilometer genom områden med mycket känsliga natur- och kulturmiljövärden. Markens beskaffenhet gör det svårt att lägga rör i marken utan skador på naturen.

Därför utreds också möjligheten att bygga ett avsaltningsverk nere på udden, med Östersjön som råvattenkälla. Det skulle minska ingreppen i de känsliga miljöerna och samtidigt säkra vattentillgången på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Åsa Johansson

Enhetschef

Annons
Annons
Annons
Annons