Annons
Insändare

”Vi behöver få sörja och uttrycka vår förtvivlan”

Vi lever i en mörk tid. Inte bara för att det är den tid på året då dygnets ljusa timmar stadigt minskar, utan framförallt för att det är mycket som pågår i vår värld som är tungt att bära.
Insändare • Publicerad 27 november 2023 • Uppdaterad 6 december 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi ser krig och konflikter både i vår geografiska närhet och på längre avstånd. Fruktansvärda våldsdåd som drabbar oskyldiga civila. Samtidigt befinner vi oss i en eskalerande klimatkris och massutrotning av arter. Kriser som är svåra att ta in konsekvenserna av. Klimatgasutsläppen ökar, samtidigt som FN:s generalsekreterare säger att vi är på väg mot klimathelvetet med foten på gaspedalen. Klimatkrisen ökar även risken för krig och konflikter.

Var ska man börja? Vilken kris ska vi ta tag i och göra motstånd mot? Det är lätt att bli handlingsförlamad och känna sig maktlös. Hur ska vi hantera känslorna av förtvivlan, sorg, ilska och maktlöshet?

”Hur ska vi hantera känslorna av förtvivlan, sorg, ilska och maktlöshet”, frågar sig insändarskribenten.
”Hur ska vi hantera känslorna av förtvivlan, sorg, ilska och maktlöshet”, frågar sig insändarskribenten.Foto: Fredrik Sandberg / TT
Annons

Vi behöver få sörja och uttrycka vår förtvivlan över allt som sker, fördöma våldet mot såväl människor som mot naturen, våra medarter och kommande generationer. Och hitta hopp och tröst i att vi är många som vill något annat. Som vill leva i fred och välfärd utan att utrota våra medarter, förgifta naturen och förstöra möjligheten för framtida generationer att leva bra liv.

Välkomna till Larmtorget i Kalmar den 15 december klockan 17–18 för att tända ljus tillsammans med oss, för fred på och med jorden.

Peace on Earth, Peace with Earth.

Amie Ringberg

Lina Petré

Aina Hagberg

Sofia Ekelund Fogelström

Annons
Annons
Annons
Annons