Annons
Insändare

”Vem ska bo i dom nya lägenheterna?”

Med anledning av Högsby kommuns bostadspolitik.
Insändare • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högsby bostads AB vill bygga marklägenheter på Allégatan 3 och 5.
Högsby bostads AB vill bygga marklägenheter på Allégatan 3 och 5.Foto: Erika Wiman Snäll

Inför valen visar många politiker upp ett intresse för landsbygdsfrågor. Men hur väl förstår de vilka förändringar som krävs för att landsbygden ska gå en positiv framtid till mötes? Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia, författare och fotograf. Han har väckt stor uppmärksamhet med sina böcker i serien ”Övergivna platser”, som illustrerar strukturomvandlingens hårdhänta framfart. Stora delar av svensk landsbygd har varit utvecklingens förlorare. Kan det gå bättre framöver?

Han har specialstuderat tolv kommuner varav Högsby är en.

Annons

Som boende i ”satellitsamhället” Ruda i Högsby kommun följer jag utvecklingen med intresse och förskräckelse. Den 6 mars beslutade kommunfullmäktige att bygga ytterligare nya lägenheter i centralorten och att kommunen lånar upp 2,8 miljoner kronor för att skjuta till Högsby Bostads AB. Detta när alla vet att vi har ett mycket ekonomiskt ansträngt läge – i synnerhet framför oss. Och vem ska bo i dom nya lägenheterna. Jo, det finns en kö säger bostadsbolaget. Och jag kan tänka mig att det finns en del äldre som vill sälja sitt hus och ta en lägenhet.

Men faktum kvarstår: Högsby kommuns befolkning minskar. Sedan 1980-talet har vi tappat cirka 35 procent av invånarna (en bra bit över 3 000 personer). Enligt SCB kommer vår befolkning att fortsätta minska. Det här innebär förstås att antalet bostäder ökar samtidigt som befolkningen minskar. Och överskott på bostäder innebär att priserna faller.

Precis som docent Jörnmark säger drar fallande fastighetspriser till sig socialt utsatta personer/familjer – det som brukar kallas social dumping. Det medför i sin tur påfrestningar på andra delar av kommunsektorn.

Kommunens ytterområden med till exempel samhällen som Ruda, Berga och Fågelfors ligger extra pyrt till.

Hur tänker man hantera detta? Här finns väldigt många tomma lägenheter. Ja, hela tomma hyreshus. För ett par år sedan omdömeslöst sålda av Högsby Bostads till en privat aktör. Det här är ju en fråga som måste hanteras. Hur tänker Högsby kommun kring detta?

Jan-Olof Johansson, Ruda

Annons
Annons
Annons
Annons