Annons
Insändare

”Vem ska betala dessa underskott?”

Öppet brev till ledamöterna i utbildningsnämnden i Kalmar kommun.
Insändare • Publicerad 15 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Med dessa två skolors begränsningar kommer ingen av skolorna heller att spegla det integrerade samhälle vi har idag.”
”Med dessa två skolors begränsningar kommer ingen av skolorna heller att spegla det integrerade samhälle vi har idag.”Foto: Herman Omstedt

Jag undrar varför man väljer att öppna en skola som lagts ned två gånger på grund av för få elever, en gång av kommunen och en gång av en privat aktör?

Det fria skolvalet, som ni politiker bestämt, gäller inte för Vasaskolan eller Oxhagsskolan, vad jag förstår. Elever från Oxhagens upptagningsområde får inte välja Vasaskolan och Vasaskolan får inte ta emot elever som inte bor i upptagningsområdet, fast man har både personal och lokaler. Övriga skolor i kommunen kan ta emot elever som vill börja hos dem, i mån av plats. Detta gäller alltså inte Vasaskolan!

Annons

Detta kommer att leda till att två skolor i Kalmar kommun kommer att gå flera miljoner back nästa läsår, och många år framöver. Vem ska betala dessa underskott??

Kommer ni politiker att skjuta till pengar till dessa två skolor med flera miljoner ELLER kommer alla andra skolor i Kalmar kommun få dra ner på sina verksamheter för att få Vasaskolans och Oxhagsskolans budgetar att gå ihop?

Med dessa två skolors begränsningar kommer ingen av skolorna heller att spegla det integrerade samhälle vi har idag.

Vasaskolan utarmas, de fick inte behålla högstadiet och nu inte heller ta emot de elever som i det fria skolvalet vill välja och gå på Vasaskolan.

Mia Fryklund, före detta lärare i Kalmar kommun och på Vasaskolan

Annons
Annons
Annons
Annons