Annons
Insändare

”Vårt mål är en arbetsmiljö där undersköterskor känner sig värderade”

Replik på insändare om undersköterskornas situation i Kalmar kommun.
Insändare • Publicerad 5 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vår prioritet är alltid att teknik ska stödja och inte ersätta den mänskliga kontakten”, försäkrar Michael Ländin.
”Vår prioritet är alltid att teknik ska stödja och inte ersätta den mänskliga kontakten”, försäkrar Michael Ländin.Foto: Montage

Tack för din insändare, Ulla. Ditt engagemang och din långa erfarenhet inom äldreomsorgen ger vikt åt de frågor du lyfter. Jag delar din uppfattning om att undersköterskornas kompetens är en ovärderlig tillgång för äldreomsorgen, och det är av yttersta vikt att vi tar tillvara på den.

I Kalmar har vi gjort stora framsteg när det gäller att förbättra arbetsvillkoren för våra undersköterskor. Under de senaste åren har vi genomfört betydande förändringar för att erbjuda mer stöd och utbildning. Vi har infört heltidstjänster som säkerställer att alla som vill kan arbeta heltid, vilket är grundläggande för en hållbar arbetsmiljö och för att attrahera fler unga till yrket​​. Utöver detta har vi helt tagit bort de delade turerna.

Annons

Vi har också 100-tals högstadie- och gymnasieungdomar ute på alla våra vård- och omsorgsboenden. Detta har gjort att fler fått upp ögonen för detta fantastiska yrke.

När det gäller din oro för att det personliga mötet mellan omsorgstagare och personal ska förloras i digitaliseringens framfart, vill jag försäkra dig om att vår prioritet alltid är att teknik ska stödja och inte ersätta den mänskliga kontakten. Kalmar har blivit utsedd till Årets e-hälsokommun, vilket visar att vi är ledande i att använda teknologi på ett sätt som gynnar både medarbetare och omsorgstagare. De digitala verktygen är till för att minska administrationen samt avlasta och ge undersköterskorna mer tid med de äldre, inte mindre​​.

Vi erkänner dock att det alltid finns utrymme för förbättring. I våra nya utvecklingsprojekt inom äldreomsorgen fokuserar vi på att ytterligare förstärka den personliga omsorgen och säkerställa att våra medarbetare får den uppskattning och det stöd de förtjänar​​.

Satsningarna på utbildning, såsom den uppskattade Silvia-utbildningen för demensvård, är fortfarande ett prioriterat område. Här har vi utbildat hela Vänskapens väg i Kalmar som tillsammans med Torsås och Mörbylånga mottog certifieringen på Kalmar Teater i december förra året. Japan var en nödvändig resa för att se hur ett samhälle i kris hanterar att 10 procent av invånarna är över 80 år. Nödvändig – då Kalmar i egenskap av framstående i Sverige på området måste leda – inte följa. Andelen äldre ökar och Sverige är på väg mot Japans siffror i väldig fart. Vi har därför redan inlett flera projekt och förändringar på grund det vi lärde oss på den resan.

Vårt mål är att skapa en arbetsmiljö där undersköterskor känner sig värderade och har de verktyg de behöver för att ge bästa möjliga omsorg, samt att fortsätta att vara en förebild inom svensk äldreomsorg. Tack, Ulla, för att du belyser dessa viktiga frågor. Din röst och ditt perspektiv är avgörande för vår fortsatta utveckling.

Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden Kalmar kommun

Annons
Annons
Annons
Annons