GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför sades årsarbetstidsavtalet upp?

”Många blev förvånade när Kommunal plötsligt sade upp avtalet med Nybro kommun.”
INSÄNDARE • Publicerad 4 juli 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenterna frågar sig varför Kommunal sagt upp årsarbetstidsavtalet med Nybro kommun.
Insändarskribenterna frågar sig varför Kommunal sagt upp årsarbetstidsavtalet med Nybro kommun.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Omsorgspersonal i Nybro kommun har sedan flera år arbetat utifrån ett så kallat årsarbetstidsavtal mellan Kommunal och Nybro kommun. Detta avtal har gett omsorgspersonal stor möjlighet att planera sin arbetstid utifrån egna önskemål. Avtalet har dessutom gett personalen inflytande och flexibilitet över sin arbetstid.

Kommunal har nu sagt upp årsarbetstidsavtalet och ersatt det med ett så kallat AB-avtal för samtliga omsorgsverksamheter i Nybro kommun. För oss personal har detta resulterat i att vi nu blivit otroligt låsta vid våra arbetstider eftersom flextid inte längre är möjligt. Turbyten måste dessutom meddelas minst två veckor före bytet. Flera kriterier måste uppnås för att bytet över huvud taget ska få äga rum. Sett ur ett större perspektiv är det nya AB-avtalet därutöver svårare att administrera då det är mycket mer strikt än årsarbetstidsavtalet. Vi anser att detta arbetssätt är ytterst omodernt och att det inte hör hemma på dagens arbetsmarknad.

Många blev förvånade när Kommunal plötsligt sade upp avtalet med kommunen. Vi förstår att det gamla avtalet inte fungerade i alla verksamheter och att det i de verksamheterna krävs nya förhandlingar och justeringar i det gamla årsarbetstidsavtalet. Vad vi undrar över är dock varför Kommunal sade upp avtalet i samtliga verksamheter när det fanns många arbetsgrupper som var så nöjda med det gamla årsarbetstidsavtalet?

Flexibel omsorgspersonal i Nybro kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer