Varför så lite om alkoholens roll i smittspridningen?
Som ett mantra lyder råden från experter och myndigheter för att hejda den nu ökande smittspridningen av covid-19.
Men märkligt nog hörs väldigt lite om alkoholens roll när det gäller smittspridning. Bara några glas vin eller öl på restaurang eller pub gör ju att omdömet försämras och man glömmer bort att vara försiktig och hålla avstånd.
Sent omsider verkar regeringen, statsminister Stefan Lövén och folkhälsominister Lena Hallengren, insett att alkohol ökar risken för smittspridning. Därför var statsministerns uttalande om att det nu får vara nog med festandet på nattklubbar mycket välkommet.
Sverige har ju och har haft en restriktiv hållning till alkohol och lyckades i förhandlingarna om ett svenskt medlemskap i EU få behålla det svenska alkoholmonopolet i form av Systembolaget vilket har inneburit färre alkoholskador här än i många andra länder.
Därför är det förvånande att läsa att i många andra länder stänger barer och pubar helt eller tidigare på kvällen i ett sätt att minska smittspridningen.
I Sverige har man dock inte hört talas om några sådana restriktioner.
Leif Lundqvist
Oskarshamn
medlem i IOGT-NTO Sydost