Annons
Insändare

”Varför så krångligt system för omsorgstjänster?”

Öppet brev till Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden Kalmar kommun.
Insändare • Publicerad 30 april 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det kostar mer att få ett par timmars ledsagarhjälp (en enstaka gång ) av hemtjänsten  än en hel månads tvätt eller städhjälp”, skriver insändarskribenten.
”Det kostar mer att få ett par timmars ledsagarhjälp (en enstaka gång ) av hemtjänsten än en hel månads tvätt eller städhjälp”, skriver insändarskribenten.Foto: Johanna Norin/TT

Varför ni har ett så krångligt avgiftssystem för omsorgstjänster i Kalmar? Det kostar mer att få ett par timmars ledsagarhjälp (en enstaka gång ) av hemtjänsten än en hel månads tvätt eller städhjälp.

Omsorgsavgifterna i Kalmar är beräknade på hur stort mitt behov av hjälp är. Det finns olika nivåer. Själv har jag hamnat på nivå 2 – då har jag hjälp med tvätt och larm –tvätten kostar 942 kronor/månad och och larmet 290. Det blir 1 232 kronor/månad.

Annons

Men efter att ha begärt och fått ett par timmar ledsagarhjälp (vid ett tillfälle) åkte jag plötsligt upp flera nivåer.

Det finns en maxtaxa – (2 585) vilket är bra. Men varken jag eller de biståndshandläggare jag talat med har kunnat förklara de olika nivåerna för mig.

Min syster (85) som bor i Stockholm berättar att hon har medhjälpare när hon åker färdtjänst. Det kostar 80 kronor – oavsett hur långt eller kort hon åker.

SVAR DIREKT:

Kära insändarskribent, stort tack för din insändare om våra avgifter och färdtjänst. När det gäller just färdtjänst är detta regionens ansvar och det är de som bestämmer vad det kostar. Kontakta dem direkt så förklarar de säkert sin prissättning.

När det gäller avgiftssystemet för omsorgstjänster här i Kalmar förstår jag att det kan upplevas som krångligt. Men det beror på att det anpassat att se till individen. Inte en generell prissättning. Systemet är uppbyggt för att spegla den enskildes behov av stöd och hjälp, vilket resulterar i 6 olika avgiftsnivåer. Nivåerna bygger i grunden på schabloner för hur mycket tid som går åt för kombinationen av beviljade insatser. Ibland tar det längre tid för omsorgspersonalen att hjälpa någon med insatserna, ibland längre. Man betalar för de beviljade insatserna, inte för den exakta tid det tar.

I ditt fall låter det som att tillägget av ledsagarhjälp påverkade din avgiftsnivå så du gick över till en högre nivå. Avgifterna anpassas också efter din inkomst och boendekostnad, med en maxtaxa som du aldrig överskrider, oavsett hur många tjänster du utnyttjar. Du betalar aldrig mer än denna maxtaxa för din vård och omsorg, däremot kan avgiften bli lägre om du enligt nationellt fastställda riktlinjer inte har ekonomiskt utrymme att betala hela summan. Men som sagt detta är lite beroende på just din unika situation. Maxtaxan är 2 575 kronor under 2024.

Hoppas detta ger dig lite klarhet, och tveka inte att ställa fler frågor om du behöver ytterligare information.

Michael Ländin, ordförande omsorgsnämnden

Michael Ländin, ordförande omsorgsnämnden.
Michael Ländin, ordförande omsorgsnämnden.Foto: Linda Eliasson
Annons
Annons
Annons
Annons