Annons
Insändare

Varför inte se möjligheterna till solcellsparker?

I energidebatten glömmer vi ibland att se styrkorna på hemmaplan.
Insändare • Publicerad 13 juni 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det faktum att vi på Öland allt som oftast vinner solligan borde en logisk person kunna koppla ihop med elproduktion”, skriver insändarskribenten.
”Det faktum att vi på Öland allt som oftast vinner solligan borde en logisk person kunna koppla ihop med elproduktion”, skriver insändarskribenten.Foto: Torun Börtz

Det faktum att vi på Öland allt som oftast vinner solligan borde en logisk person kunna koppla ihop med elproduktion. Varför inte se möjligheterna till solcellsparker? Vindkraften har vi redan på många ställen och inte sällan med betande djur eller åkrar intill då det är många fastighetsägare som inte vill ha verken intill sina hus, men gärna billig el. Detta problem har också funnit en lösning i den havsbaserade vindkraften som planeras på flera platser i Sverige bland annat mellan Öland och Gotland. Den tekniken finns här och nu och är utbyggbar. En synergieffekt av detta blir arbetstillfällen både direkt och indirekt via byggande, planering, uppförande och drift.

Dock finns det fler aspekter att ta i beaktande när vi kommer till energiproduktion. Möjligheterna till lagring av den producerade elen som debatteras allt som oftast.

Annons

Här kommer varför det är så väldigt viktigt att välkomna människor på flykt och ta dem till sig. Min “lillebror” från Afghanistan som flydde kriget där blev välkomnad i Sverige. Han har tagit möjligheten till utbildning på allvar och arbetar numera med att utveckla batterier som färdig energiingenjör. Nu har vi täckt in varför vi ska välkomna människor som flyr krig och erbjuda dem en chans till utbildning också. Gärna på en landsbygdsskola i världsklass.

Att vi utöver detta har många gårdar som säkert skulle kunna utvidga sin verksamhet med biogasproduktion är nästa styrka landsbygden levererar. Det vore inte omöjligt att driva de egna fordonen på el från egen produktion eller varför inte av biogas producerad av våra svenska bönder. Det vore klädsamt att ta bort beroendet av rysk olja och gas i dagens Europa tänker jag.

Johan Hellborg

Annons
Annons
Annons
Annons