Annons
Insändare

Varför inte ett vindkraftverk per stadsdel?

Apropå buller från vindkraftverk.
Insändare • Publicerad 9 februari 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten vill se vindkraft centralt i städerna.
Insändarskribenten vill se vindkraft centralt i städerna.Foto: Michael Sohn

De skall naturligtvis inte placeras i de tystaste områdena och terrorisera familjer som prioriterat ett tyst boende. Placera dem i stället i miljöer som redan är förstörda av buller och gräsliga byggnader, det vill säga centrala delar av städerna. Varför inte ett verk per stadsdel? Det skulle ge flera fördelar då elen produceras nära brukarna så man slipper långa kraftledningar i synnerhet med kommande behov av hög effekt nära boendet för att alla skall kunna ladda sina elbilar hemma.

Markytan för ett torn är liten och vingarna ligger över trädtopparna så träden runt verket kan stå kvar och ge boende en grönyta trots att marken blir produktiv.

Annons

Har man valt att bo i en stad är inte tystnad prio ett – det finns till och med de som betalar miljoner för att få bo längs de bullrigaste gatorna som Erik Dahlbergs väg och Gröndalsvägen i Kalmar. Dessutom är bostäderna förberedda för buller och störande utsikt är inte heller något problem då huskropparna ligger så tätt att det enda man ser från lägenheten är grannhusets fasad eller ett bullerplank.

Att elen inte är stabil kan man hantera i Egypten så varför inte i Sverige? Man behöver väl inte nödvändigtvis tvätta och diska när det är vindstilla det är bara att passa på när det blåser (”lagom”).

Så vad väntar ni på? Sätt igång – det är bråttom.

70++

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons