Annons
Insändare

”Varför har denna oerhört skrämmande utveckling kunnat få ske?”

Har med stort intresse läst Jonas Hellbergs och Christer Bergkvists synpunkter och konstaterar att deras ståndpunkter inte kommer i närheten av verkligheten i Nybro kommun.
Insändare • Publicerad 29 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: undefined

Här har Nybro kommun lyckats omvandla allmännyttan, Nybro Bostads AB (NBAB) till ett kommunalt bolag med ett ”systerbolag” AB Nybro brunn (ABNB).

NBAB är numera ägare till alla kommunala fastigheter som sköts av ABNB, dessutom bygger före detta allmännyttan ridhus, skolor och nu även en ny brandstation. Varför har denna oerhört skrämmande utveckling eller avveckling kunnat få ske? Kan det bero på bristande konsekvensanalytisk förmåga bland alla kommunalråd i Nybro där antalet outhyrda lägenheter talat sitt tydliga språk om vad skenande hyreshöjningar medför. Under bolagiseringsperioden, de senaste sex åren, har avsändaren drabbats av 30,11 procent hyreshöjning eller 5,25 procent årligen detta oavsett omvärldsfaktorer som ränta eller inflation. Varför har den nu avgående vd:n för NBAB och ABNB fått rumstera oemotsagd från fastighetsägare, hyresgästföreningen och inte minst från kommunalt håll?

Annons

Anser att såväl fastighetsägareföreningen som hyresgästföreningen är högst ansvariga för att före detta allmännyttan I Nybro avvecklats så att hyresgästerna i Nybro inom NBAB betalar extra kommunalskatt genom hyran där kommunalskatten är redan höga 34,19.

Detta ovanstående nämnda torde utgöra ett underlag för att bedöma den ekonomiska kompetensen av samtliga inblandade parter som får förmodas inte bor inom NBAB:s bestånd av olika typer av boende.

Lars Lindvall

Annons
Annons
Annons
Annons