Annons
Insändare

”Våra patienter kan sällan tala för sig själva”

Dagligen möter vi logopeder på Länssjukhuset i Kalmar patienter med behov av träning och stöd kring tal, språk, kommunikation och sväljning. Det är patienter som drabbats av stroke, hjärntumör, traumatiska hjärnskador eller neurologiska sjukdomar.
Insändare • Publicerad 24 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kommunikation är något som sker här och nu och i nära samarbete med omgivningen. Det gäller oss alla – även oss utan afasi eller dysartri.”
”Kommunikation är något som sker här och nu och i nära samarbete med omgivningen. Det gäller oss alla – även oss utan afasi eller dysartri.”Foto: Mats Holmertz

Inom ramen för vårt uppdrag kan vi ofta, men långt ifrån alltid, ge det stöd patienterna behöver. Vårt arbete innebär att bedöma och diagnostisera problem med tal, språk, kommunikation och sväljning. Vi ska ge träning då det behövs och är lämpligt. I andra fall ska vi finna lämpliga kommunikativa strategier och alternativa kommunikationssätt för patienten och samtalspartner. Det ligger också i vårt ansvar att förskriva kommunikationshjälpmedel.

Kommunikation är något som sker här och nu och i nära samarbete med omgivningen. Det gäller oss alla – även oss utan afasi eller dysartri. Kommunikation behöver i vissa fall bedömas och åtgärdas precis i den miljö vi befinner oss dagligen. Logoped behövs för att se hur anhöriga, hemtjänst och boendepersonal bäst ska kunna kommunicera med personen som drabbats av tal- och/eller språkstörningen. Logoped behövs för att bidra med träning men också för att i hemmiljö kunna pröva kommunikationsstrategier och hjälpmedel.

Annons

Sväljningssvårigheter är vanligt förekommande bland äldre, särskilt hos personer med demens eller neurologisk sjukdom och bland personer som behöver kommunal omvårdnad och särskilt boende. Sväljningssvårigheterna innebär ofta lidande och kan få allvarliga hälsoeffekter, i värsta fall leda till döden. Många som har sväljsvårigheter är också sköra och därför oförmögna att ta sig till avancerade undersökningar som genomförs på sjukhuset. Om bedömningar och åtgärder vid sväljsvårigheter kunde ske i patientens vardag och omedelbara närhet skulle fler patienter kunna äta utan risk och färre drabbas av negativa konsekvenser som sväljsvårigheter kan ge upphov till.

För de patienter som har omfattande svårigheter eller som är för trötta eller för sjuka för att ta sig till sjukhuset brister det logopediska omhändertagandet. I kommunerna i Kalmar län finns välfungerande rehab-team med tillgång till sjukgymnast/fysioterapeut och arbetsterapeut som kan besöka patienterna i hemmet. De kan i nära samarbete med övrig personal i kommunen stötta upp i vardagen där patienten befinner sig. Behovet av stöd av kommunikation och sväljförmåga i patientens direkta närhet är inte på något sätt mindre än det behov som finns kring motorik och aktiviteter i det dagliga livet. Trots det saknas logoped i kommunernas rehab-team.

Bristen på logoped i kommunerna innebär inte sällan sorg för både patient och anhöriga över att den drabbade inte kan få den hjälp den är i behov av. I och med omställningen till nära vård som pågår i Sverige nu ser vi en möjlighet att också logopederna kan komma närmre patienter. Vi vet att kommunerna vill det bästa för sina invånare och att samverkansdiskussioner är på gång. Vi är angelägna om att frågan diskuteras vidare och prioriteras.

Våra patienter kan sällan tala för sig själva. Vem talar för dem?

Kristina Hylander, Neurologiska Rehabiliteringsmottagningen Kalmar

Teresa Bobeck, Logopedmottagningen Kalmar

Ingrid Sahler, Logopedmottagningen Kalmar

Anja Thorén, Logopedmottagningen Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons