Annons
Insändare

”Var finns logiken i den politik som förs i det röd-gröna Kalmar kommun?”

Ena dagen beslutar fullmäktige att det i Kalmar kommun råder klimatnödläge. Ingen av våra grannkommuner har uppenbarligen en lika allvarlig situation.
Insändare • Publicerad 11 juni 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Inte någon av de som fattade beslutet har lyckats förklara för oss kommuninvånare vad nödläget innebär, än mindre vilka åtgärder som vi nu ska tvingas vidta.

Nästa dag fattar våra förtroendevalda beslut om att satsa tiotals miljoner av våra skattemedel på en ny flyglinje till Frankfurt. För oss normalbegåvade är flyget det för närvarande mest energikrävande transportslag som finns. Någon analys om innebörden och konsekvenserna av den subventionerade flyglinjen har beslutsfattarna inte besvärat sig med att presentera. Beslutet rimmar väldigt illa med att vi enligt beslut i fullmäktige befinner oss i ett så kallat klimatnödläge.

Annons

Inom kort kommer politikerna i kommunfullmäktige, av allt att döma, bejaka en ny detaljplan för del av hamnområdet till det så kallade Foppa-hotellet. Därmed slår man ytterligare en spik i den kommunala hamnverksamhetens kista. Den första sattes när Linnéuniversitetet lokaliserades till Kalmar hamns arbetsområde.

När ledande tjänstpersoner dessutom menar att det går bra att lokalisera ytterligare ett hotell (LW- Stordalen) till området kan man med fog ifrågasätta deras kompetens. Lösningen skulle vara att hamnverksamheten endast fick bedrivas under dagtid 7—16 och därmed skulle alla problem vara lösta. En helt verklighetsfrånvarande idé som tyder på att man endast agerar som kommunledningens megafon och inte har en aning om hur en modern hamnverksamhet måste bedrivas för att klara konkurrensen.

Var finns logiken i den politik som förs i det röd-gröna Kalmar kommun, undrar insändarskribenten.
Var finns logiken i den politik som förs i det röd-gröna Kalmar kommun, undrar insändarskribenten.Foto: Johanna Eriksson

Jag har full förståelse för hamnchefens idoga och nitiska arbete för att få sin verksamhet att överleva, men det går som bekant inte att ”både ha kakan och äta upp den”. Det finns ingen hamnverksamhet som kan utvecklas när samtidigt publika anläggningar som hotell, universitet med mera tillåts expandera och skyddsavstånden därmed minskar. Genom det aktuella beslutet tar våra förtroendevalda på sig ansvaret för att den effektiva och miljöanpassade sjöfarten till Kalmar hamn på sikt kommer att tvingas upphöra.

Var finns logiken i den politik som förs i det röd-gröna Kalmar kommun?

Obegripliga beslut

Annons
Annons
Annons
Annons