Annons
Insändare

"Vår Blåkullasymbol kommer för alltid att vara förstörd om detta blir genomfört”

Vindkraftpark utanför Misterhults, Figeholms och Virbo skärgård – nej tack!
Insändare • Publicerad 9 mars 2023 • Uppdaterad 10 mars 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenterna är bland annat bekymrade över att Blå Jungfrun kan komma att skymmas av vindkraftverk.
Insändarskribenterna är bland annat bekymrade över att Blå Jungfrun kan komma att skymmas av vindkraftverk.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I anslutning till vår nationalpark Blå Jungfrun som ligger i Misterhults socken samt naturreservaten Furön, en ö mitt ute i havet som är unik på många sätt och en fristad för långflyttare, Misterhults norra skärgård med otämjd skärgårdsnatur när den är som bäst, samt Virbo med Ekö där öarna och fastlandet präglas av mjuka berghällar och en varierad skärgårdsnatur, där finns det planer på att låta ett norskt företag bygga en jättevindkraftpark. Parken sträcker sig från Misterhults skärgård i norr till Finnrevet i söder. Alltså täcker den hela vår skärgård inom kommunen. Det fantastiska ögonblick när solen stiger upp ur havet i öster riskerar att skymmas av en skog av vindkraftverk och den lika fantastiska solnedgången som kan njutas från Öland går samma öde till mötes.

Vår stora och vackra skärgård erbjuder ett intressant, art- och individrikt fågelliv med fåglar som är typiska för skärgården, exempelvis ejder, vigg, grågås och skäggdopping men utgör även en gynnsam plats för sällsyntare arter inom reservaten och flyttstrecken som passerar är otaliga.

Annons

Vår skärgård är även en plats för rekreation, paddling, båtliv och fiske. Med allt detta unika omkring oss i hembygden går det rysningar genom kroppen när bilden av 98 vindkraftverk som planeras att byggas dyker upp på näthinnan. Tänk dig Blå Jungfrun med sina 86 meter över havet i jämförelse med alla dessa vindkraftverk med en höjd på upp till 350 meter. Vår Blåkullasymbol och skärgårdslinje med utblick från hela vår kust kommer för alltid att vara förstörd om detta blir genomfört.

Den påverkan vindkraftverk har på både vår miljö och vi människor som bor här, färje- och godstrafik och besökare visar på många nackdelar, exempelvis en mycket stor påverkan på landskapsbilden, fåglar och fladdermöss kan skadas, verken ger ifrån sig högt ljud som stör människor och skrämmer vilda djur, ständigt blinkande, kraftverk i havet kan skada den biologiska mångfalden och påverkan kan vara lika allvarlig som när plast hamnar i haven.

Låt inte utländska intressen förstöra allt detta vi har genom ett kortsiktigt beslut som endast gynnar en projektör.

Boende i Misterhults socken

Annons
Annons
Annons
Annons