Annons
Insändare

”Vad mera väntar oss skattebetalare?”

Karin Lagerström uppmärksammar förtjänstfullt i OT den 30 maj hur Oskarshamns kommun sömngångaraktigt har upprepat misstaget med det dyra äldreboendet i Hotell Ett genom att teckna ett blockhyresavtal med samma hyresvärd BJC.
Insändare • Publicerad 31 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Omkring hälften av de 20 lägenheterna i det nya trygghetsboendet på Norra Kajen är bebodda just nu.
Omkring hälften av de 20 lägenheterna i det nya trygghetsboendet på Norra Kajen är bebodda just nu.Foto: Roger Carlsson

Kommunen garanterar hyresbetalningen till alla 20 trygghetsboenden men endast hälften av lägenheterna är uthyrda. De månatliga hyrorna är höga, ungefär 11 500 kronor per lägenhet. Oskarshamns kommun betalar nu dessa hyror för tio tomma lägenheter, alltså 115 000 kronor per månad eller omkring 1,4 miljoner per år. Hyresvärden BJC har ringa incitament att hyra ut de tomma lägenheterna, eftersom de redan har Oskarshamns kommun som garant med en kreditvärdighet som är lika god som konungariket Sverige. Varför ska trygghetsboendet på Norra kajen på detta vis subventioneras mera än Byggebos hyresgäster?

De dyra blockhyresavtalen i äldreboendet Hotell Ett och nu trygghetsboendet Norra kajen bidrar till kommunens budgetkris och kommer löpa under hyresavtalets 20 år. Därefter har Oskarshamns kommun inget att uppvisa, eftersom de endast varit hyresgäst och inte förvärvat någon fastighet.

Annons

Vi skattebetalare förstår nu varför hyresvärden BJC bytt namn till Gyllene Eken. Kanske är det för att poängtera de gyllene affärer de lyckats med på Oskarshamns skattebetalares bekostnad? Som ett svar verkar Oskarshamns kommun desperat söka inkomster genom avgiftshöjningar, som kommuninvånarna inte kan skydda sig mot: Parkeringsavgifter, kraftigt höjda fjärrvärmetaxor, högre elnätsavgifter, höjda VA-taxor för att endast nämna de monopolistiska avgiftshöjningarna. Vad mera väntar oss skattebetalare?

Klas Ringskog, civilekonom, Oskarshamn

Annons
Annons
Annons
Annons