Annons
Insändare

”Vad kostar en kubikmeter vatten egentligen?”

När jag råkade se över min senaste vattenfaktura fick jag ingen anledning att vara upprymd.
Insändare • Publicerad 8 juni 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

För en tid sedan bytte Kalmar vatten ut min vattenmätare till en modern apparat. Med den nya utrustningen kan de, utan att komma ut, se min förbrukning. Trots den möjligheten envisas de med att skicka fakturan i förväg med en beräknad vattenmängd.

Nåväl, även på det här viset ser jag att vi också denna gång har lyckats med att vara sparsamma med vatten. Kostnaden för de uppskattade 6 m3 ligger på drygt 200 kronor. Det totala beloppet blir dock 2111 kronor. I det nya systemet utgör nämligen de höga fasta avgifterna den största delen av den totala summan. För de aktuella tre månaderna blev det 1 527 kronor grundavgift och 402 kronor ”avgift per bostadsenhet”. Sammanlagt 1 929 kronor som jag inte kan påverka. Den här summan får jag betala även om vi inte använder en enda droppe vatten.

Annons

Naturligtvis får man sina funderingar om hur den omfattande klimatdebatten påverkar Kalmar vattens betalsystem. Med en snabb blick på fakturan ser det ut som om en kubikmeter vatten kostar 36,39 kronor. Men om jag räknar in de fasta avgifterna, då blir vår kostnad 358 kronor per kubikmeter.

Konsekvensen är att ju mer vatten man förbrukar desto billigare blir det per liter. Om vi tredubblar hushållets förbrukning, då skulle det kosta 143 kronor per kubikmeter och om jag fyller en lagom stor bassäng på min trädgård, då betalar jag bara 115 kronor.

Det är lätt att förstå att det inte var klimatet Kalmarhem tänkte värna om med chockhöjningen av de fasta avgifterna. Inte ens en tredubbling av förbrukningsavgiften skulle resultera i samma inkomst för dem. I synnerhet då folk hade anledning att spara med vatten och förbrukningen skulle minska.

Det är ingen hemlighet att en stor del av vatten- och avloppsledningarna i Kalmar har överlevt sitt bäst före datum. Därför hoppas vi att överskottet av våra höga vattenfakturor huvudsakligen används till förnyelse av det gamla rörnätet och inte slösas bort på ogenomtänkta skrytprojekt.

Tamás Lakatos

Annons
Annons
Annons
Annons