Annons
Insändare

”Vad har hänt med Öland?”

Jag har inte varit på Öland på några år. Men i år bestämde familjen att över Kristi himmelsfärd åker vi till Öland. Maj månad på Öland vet vi sedan tidigare är något alldeles speciellt när allt grönskar och Öland står i blomning med alla dess orkidéer.
Insändare • Publicerad 13 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Man undrar hur kommunpolitikerna på Öland tänker i frågan? Så många företag på Öland som lever på turism hur kommer de påverkas av detta?”
”Man undrar hur kommunpolitikerna på Öland tänker i frågan? Så många företag på Öland som lever på turism hur kommer de påverkas av detta?”Foto: Johanna Eriksson

Vi bokade in boende för alla nätter från Byxelkrok i norr, en natt i Borgholm och avslutning en natt i Degehamn.

Men så fort vi kom över Ölandsbron ser vi att något har hänt med Öland sedan sist. Något som tog bort den sköna naturkänslan som vi förväntat oss och haft vid tidigare besök. Från brofästet ända upp till Löttorp står vindkraftspark på vindkraftspark. Samma sak när vi åker söder ut. Du kan nästan inte åka någon sträcka på Öland utan att se just vindkraft. Du kan inte besöka något mål, gör någon vandring utmed denna sträcka utan att ha vindkraft i ditt blickfång både nära och på håll. Den Ö vi tidigare besökt för att uppleva den fantastiska naturen har förvandlats till en Industri Ö i vårt tycke. Det har blivit så mycket vindkraft att det påverkar turismen. Det har fullkomligen exploderat sedan vi var där sist.

Annons

Det enda vi skämtade om under bilfärden var hur många vindkraftverk vi kommer se från vårt nästa mål? Undra hur många verk vi kommer se på vår nästa vandring? För vi var alla i bilen överens om att det ser inte roligt ut.

Jag pratade med en annan familj på en av våra utflykter som hade samma uppfattning. Att Öland är inte det samma längre som de uttryckte sig.

Man undrar hur kommunpolitikerna på Öland tänker i frågan? Så många företag på Öland som lever på turism hur kommer de påverkas av detta?

Jag är som sagt bara turist och kommer välja andra platser och spendera min semester på för det kommer dröja länge innan jag besöker Öland igen då jag anser att Ön har försämrats betydligt ur ett turist perspektiv. För med så mycket vindkraft har den vackra speciella naturen på Öland hamnat i skymundan och vindkraften tagit över. Är de så ni kommunpolitiker vill att man ska se på Öland?

När jag nu sitter vid fikabordet på mitt arbete och diskuterar helgen med mina kollegor kan jag inte rekommendera Öland till någon, om man inte vill tillbringa sin semester med att studera Vindkraftsindustrier. För då är det Öland man skall besöka!

Mattias

Annons
Annons
Annons
Annons