Annons
Insändare

Utan anhöriga stannar Sverige!

En slogan från byråkrater för att ge anhöriga en klapp på axeln.
För mig blev det verklighet under veckan
Insändare • Publicerad 14 april 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Glöm inte oss nyblivna ” pigga” pensionärer med åldriga föräldrar.”
"Glöm inte oss nyblivna ” pigga” pensionärer med åldriga föräldrar.”Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Äldreomsorgen står inför stora utmaningar och det har synliggjorts under pandemin. Men glöm inte oss nyblivna ” pigga” pensionärer med åldriga föräldrar.

Om du är äldre och bara har ”trygghetslarm” som är behovsbedömt hos kommunen så hamnar du långt ner i vaccinationskön. Att det finns vuxna pensionerade barn bakom en äldre, äldre människa ingår inte i byråkratins beslut.

Annons

Efter påstötningar från anhöriga så fick vi till ett vaccin för en äldre, äldre människa. Att anhöriga har handlat, hjälpt till med städ, burit prylar, kommit med matportioner, agerat taxichaufför och ledsagare utan att utnyttja regionernas (landstingets) gratisbiljetter till buss/sjukresor för att ta sig till olika sjukvårdsinrättningar inom länet räknas inte. För den äldres stöd är inte dokumenterat och behovsbedömt.

Men hur var det nu ”utan anhöriga stannar Sverige.”

Och när man som anhörig kontaktar sin region och beskriver sin livssituation att man varje dag exponerar sig för sjukhusmiljöer allt för sina äldres närståendes utredning. Och dessutom har ett barn som man har donerat en njure till och väntar ytterligare på en organtransplantation.

Och funderar över vaccinet

Då kommer det tillbaka ett byråkratiskt mail att grupper prioriteras med störst behov.

Vi vill inte ha en klapp på axeln. Vi begär ingen lön. Vi vill synliggöra de med stora behov som inte kommer med i statistiken.

För utan anhöriga stannar Sverige!

Yvonne Malmgren/ Anhörig

Annons
Annons
Annons
Annons