GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Undrar om vi hinner kämpa färdigt innan vi ska åka?

En historia om hjälpsam sjukvård. En parallell till Don Quijote och väderkvarnarna.
Insändarskribenten kämpar med att få vaccineringsintyg inför stundande Berlinresa.
Insändarskribenten kämpar med att få vaccineringsintyg inför stundande Berlinresa.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Bakgrunden är att vi ska åka till Berlin söndagen vid midsommar. Det ”gröna passet” lovar inte Ygeman förrän den 1 juli, och inte ens det vågar jag lita på. Vi blev vaccinerade på Stensö vårdcentral, när vi fick boka fanns inga tider i Borgholm.

Då vi (jag och min fru) fick andra sprutan förra veckan (på Stensö vårdcentral, Kalmar) frågade jag vaccinatören vad vi skulle göra: ”Ni kan få ett läkarintyg utskrivet”. ”Kan vi få det här?” – ”Nej , det får ni på er hälsocentral”.

Hemkommen skriver jag till Borgholms hälsocentral och frågar vad det kostar och hur lång tid det tar att få ett sådant intyg. Svaret: ”Vi skriver inte ut några intyg.”

Lätt förvirrad skriver jag till Stensö och frågar om jag missförstått något. Svaret: ”Vi skriver ut sådana intyg, kostar cirka 300 kronor, men kan inte svara för hur Borgholm gör.”

Här har vi alltså två hälsocentraler i samma region som jobbar efter helt olika regler. Ofattbart.

Påbörjar lite forskning hemma, Tyskland kräver ett ”Impfnachweis” vid inresa från Sverige. Lite oklart vad detta innebär, men vidare forskning ger vid handen att WHO:s ”Certificat international de vaccination” (populärt kallad gula boken) ska gälla.

Lyckas hitta min gula bok, cyklar till hälsocentralen och ber att få den ifylld. Den medicinska sekreteraren verkar inte ovillig att hjälpa mig, ber om mitt personnummer och går undan. Hon kommer tillbaka efter några minuter och frågar var jag blivit vaccinerad. ”Stensö”, säger jag. ”Jamen vi kan bara se det om du gjort det här, då får du åka till Stensö och be dem hjälpa dig”, svarar hon då.

Ridå.

Slutligen säger jag: ”Jag vet inte om min fru har en gul bok, var får man tag i en sådan?”. ”Det har vi ingen aning om.”

Undrar om vi hinner kämpa färdigt innan vi ska åka...

Jan-Olof Olsson, Borgholm

Läs mer