Annons
Insändare

Tröttsamt med politikers ansvarslöshet och ”hittepåregler”.

Publicerad 9 maj 2019 • Uppdaterad 10 maj 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Återkommande sker det att förtroendevalda politiker som uppbär heltidslön, och vanligen en ganska bra sådan om man sitter på en lite högre position, missköter sig. Roger Holmberg (S) har varit aningslös när han bröt mot sekretessregler.

Nu senast har det varit en högt uppsatt moderat politiker som skriver sig hemma hos någon annan för att kunna ta del av den där lilla extra pengen då de uppenbarligen inte riktigt klarar sig på en riksdagslön. Det är tufft för dem ekonomiskt.

Roger Holmberg (S)
Roger Holmberg (S)
Annons

Här lokalt har vi socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S) som tar illa vid sig personligt när en enskild individ i samhället använder sin demokratiska rättighet och ifrågasätter hur han får hjälp av kommunen. Till en början trodde jag att Roger Holmberg ansåg sig stå över lagstiftningen och därmed som kommunpolitiker ha rätten att bryta vår starka lagstiftning om sekretess, vilket är oerhört bekymmersamt och oprofessionellt. Efter att Roger Holmberg uttalade sig om fallet, kunde han konstatera och erkänna att han inte hade särskilt bra koll på sekretesslagstiftningen och inte menade något illa med hans agerande. Som om det erkännandet gör det hela bättre? Om den politiker som dessutom är ordförande i en så viktig nämnd som socialnämnden inte ens kan den lagstiftning som styr hela verksamheten, bör det reageras med större kraft från såväl övriga partimedlemmar, övriga ledamöter i nämnden samt de tjänstemän som är verksamma på Socialförvaltningen. Ska inte vi som är kommunmedlemmar faktiskt kunna kräva att de som uppbär ersättning/arvode för att vara med i socialnämnden faktiskt är kvalificerade för uppdraget? Vidare att de också tar så pass allvarligt och seriöst på sitt uppdrag att de förhåller sig pålästa om hur de ska sköta sitt arbete?

Min fråga till er som har fortsatt förtroende för Roger Holmberg är följande; hade en tjänsteman på socialtjänsten fått samma generösa reprimand som denna förtroendevalda politiker? Om en socialsekreterare bryter mot sekretessen och sedan hävdar att ”jag hade ingen aning om att jag inte fick göra så, men jag menade inget illa”, tror ni verkligen att denne hade möts med samma förståelse? Det tror inte jag, eller snarare jag vet att det inte är så då jag själv arbetar som tjänsteman på en socialtjänst i Sverige och till skillnad från Roger Holmberg tar oerhört seriöst på mitt arbete med utsatta människor som tyvärr måste ha samarbete eller kontakt med socialtjänsten.

Slutligen får det väl snart vara nog med dessa politiker som inte respekterar det uppdrag de fått till sig av medborgarna som de också sedan missköter och missbrukar för egen fördel. Vidare får det väl snart vara slut på alla de politiker som sitter i nämnder kors och tvärs och inte har den kompetens som krävs och inte heller anse det särskilt viktigt att förhålla sig uppdaterad om de lagar och regler som styr allt de ska hänge sig till.

Jag efterfrågar politiker med rätt kompetens, engagemang och kunnighet.

Socialarbetare

Annons
Annons
Annons
Annons