Annons
Insändare

”Tag tillvara på undersköterskornas kompetens”

Svar till Mikael Ländins insändare den 4 april gällande digitalutveckling i Kalmar kommuns äldreomsorg.
Insändare • Publicerad 27 april 2024 • Uppdaterad 30 april 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Teknik i all ära, men hur ser verkligheten ut i äldreomsorgen i Kalmar kommun egentligen? Personligen blir jag upprörs när jag läser om hur omsorgstagarna på Atlasvägen har det i sin vardag. Tyvärr är det troligen inte bara där som det finns problem.

”Tag tillvara på undersköterskornas kompetens och erfarenhet och lyssna till deras behov och ge dem stöd för att utföra sitt arbete på ett kompetens och värdigt sätt. Höj lönen så fler unga söker sig till yrket.”
”Tag tillvara på undersköterskornas kompetens och erfarenhet och lyssna till deras behov och ge dem stöd för att utföra sitt arbete på ett kompetens och värdigt sätt. Höj lönen så fler unga söker sig till yrket.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Har själv ett förflutet i Kalmar kommuns äldreomsorgen under 29 år som ansvarig arbetsledare (enhetschef) både inom hemtjänst, omsorgsboende och demensboende. På den tiden var det våra omsorgstagare som stod i centrum. Deras välbefinnande var prio ett. Har under min tid som pensionär fått olika historier berättade för mig om hur deras anhöriga har det på olika boenden. Självklart finns det många boenden, hemtjänstgrupper och träffpunkter som fungerar alldeles utmärkt med engagerad och omtänksam personal. Troligtvis de flesta men tyvärr ej alla.

Annons

Det är ett ansvarsfullt, roligt och krävande arbete att jobba inom omsorgen. Kanske är det dags för lite mer uppmuntran för personalen så de känner arbetsglädje. För det smittar av sig. Det kanske inte är nödvändigt att åka till Japan för några få personer för att skaffa inspiration och lärdomar. Silvia-systrar var en uppskattad utbildning där undersköterskor fick utbildning i hur man kan förbättra vardagen för demenssjuka personer. Den utbildningen gick i Stockholm. Deras kunskap om hur man med färg, former, inredning och så vidare gjorde miljön för våra demenssjuka lugnare och gladare och underlättade för personalen. Får någon personal chansen till den utbildningen nu?

Tag tillvara på undersköterskornas kompetens och erfarenhet och lyssna till deras behov och ge dem stöd för att utföra sitt arbete på ett kompetent och värdigt sätt. Höj lönen så fler unga söker sig till yrket.

Har haft mina närmaste kära anhöriga i Nybro kommuns äldreomsorg. Det har varit både inom hemtjänst och omsorgsboende. Det har fungerat utmärkt i alla lägen. Personalen har varit omtänksam, vänlig och engagerad. Framförallt sett personen som behövt omsorgens olika behov av hjälp och stöd. Både fysiskt och psykiskt. Det var roligt att komma och hälsa på och se hur bra de mådde.

Ulla

Annons
Annons
Annons
Annons