Annons
Insändare

”Stoppa denna makabra nöjesjakt”

Jakt på hotade arter måste förbjudas. Kan inte länsstyrelsen stå emot jägarlobbyn?
Insändare • Publicerad 7 februari 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Låt det fina lodjuret få leva i fred och stoppa denna makabra nöjesjakt”, skriver insändarskribenten.
”Låt det fina lodjuret få leva i fred och stoppa denna makabra nöjesjakt”, skriver insändarskribenten.Foto: Junge, Heiko

Till att börja med vill jag tacka Misha Istratov för en mycket bra och faktabaserad insändare i denna tidning lördagen 3 februari angående lodjursjakten. Undertecknad håller till fullo med.

Nu har länsstyrelsen återigen beviljat jakt på denna vackra katt. Man kan verkligen undra varför. Jag hade hoppats att vår senaste landshövding (som jag för övrigt har stort förtroende för) skulle sätta stopp för denna helt onödiga och vidriga jakt. Förmodligen har man på länsstyrelsen tryck på sig från lantbruksministern (som ju själv är jägare) att denna jakt ska genomföras.

Annons

Lodjuret är en strikt skyddad art och får inte dödas avsiktligt enligt EU:s naturskyddslagstiftning art- och habitatsdirektivet. Hur många undantag får egentligen göras? Sverige bryter mot flera regler i detta regelverk; 1. Lodjur får inte jagas. 2. Djur får inte störas under parningstid 3. Försäljning med delar av lodjur är förbjudet. Ändå jagas det. Jag förstår inte detta.

Lodjuret omvandlas från vackra skygga djur till troféer i denna nöjesjakt.

Vid förra årets nöjesjakt i Kalmar län dödade man nästan en tredjedel av hela stammen. Eventuella ”problemdjur” som kan uppstå, (synnerligen ovanligt vad gäller lodjur) dom skjuter man. Enklast så. I många andra länder hjälper man djuren genom att bedöva och flytta dom.

Vi har knappt 1500 lodjur i hela Sverige, Finland har mer än det dubbla. Denna katt har flera gånger blivit framröstad som Sveriges populäraste vilda djur. Varför kan man inte lämna dessa vackra djur i fred? Vi är många fler som skulle vilja se och vill att det ska få finnas lodjur i skogen än de som längtar efter att få döda det. Lodjuret är chanslöst när det jagas upp i träd av hetsade hundar med GPS och jägaren kommer strax därefter och skjuter ner det oskyldiga djuret, även ungen får skjutas. Avskyvärt.

Lodjuret är inget skadedjur, det värsta skadedjuret är människan.

Låt det fina lodjuret få leva i fred och stoppa denna makabra nöjesjakt.

Bo Sjölin

Annons
Annons
Annons
Annons