GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Står NBAB:s styrelse bakom höjningen av hyrorna?”

Öppet brev till Börje Slättman (S) angående Nybro Bostadsaktiebolags hyreshöjning i hyreskollektivet på Skomakaregatan.
Insändare • Publicerad 30 maj 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tidigare i veckan gick flera hyresgäster hos NBAB ut i Barometern för att visa sitt missnöje med de höjda hyrorna.
Tidigare i veckan gick flera hyresgäster hos NBAB ut i Barometern för att visa sitt missnöje med de höjda hyrorna.Foto: Jan Stenqvist

Hej Börje!

Jag skriver till dig i din egenskap av vice ordförande i det allmännyttiga bostadsaktiebolaget NBAB ( Nybro bostadsaktiebolag) beträffande vad som förmodligen är Sveriges högsta hyreshöjning i allmännyttans historia och är tacksam över svar på nedanstående frågor:

  • Står NBAB:s styrelse bakom hyreshöjningen på mellan 5 och 10 procent?
  • Vad är anledningen till hyreschocken, då påverkande yttre faktorer som ränta, låg inflation och inkomstrelaterade höjningar är små?
  • Ser du några problem med vilka personer denna hyreschock drabbar och som av olika anledningar vill/tvingas nyttja allmännyttan. Jag tänker på pensionärer, ensamstående och de med nedsatt funktionsförmåga?
  • Hyresgästföreningen (HGF) och NBAB har tydligen haft samsyn i denna hyreschock utan att låta Hyresmarknadskommitten (HMK) komma med mer objektiva synpunkter på vad vi vill påstå är att likna vid marknadshyra. Varför har inte HMK tillfrågats?
  • Hyresförhandlingen har förts på ”helikopternivå” mellan NBAB och HGF för individuell hyressättning, efter någon svårförståelig poängmodell, utan att de utsatta hyresgästerna fått besök eller möjlighet att uttrycka sin syn på poängsättning och boendekvalité. Är detta demokratiskt förankrat eller bevis på härskarteknik?

Detta är ett litet urval på frågor och synpunkter från ett besviket hyreskollektivet hos NBAB som utgör runt kanske 10 mandat i nästa kommunalval. Vi har också noterat en kyligare attityd från hyresvärden på senare tid och den tidigare devisen ”med ett tryggt leende på läpparna” har antingen försvunnit eller fått en ny innebörd.

”Jag hoppas verkligen inte att det finns en dold politisk agenda bakom hyreschocken. Om så är fallet har vi en riktad kommunal skattehöjning inbakad i den.”

Jag hoppas verkligen inte att det finns en dold politisk agenda bakom hyreschocken. Om så är fallet har vi en riktad kommunal skattehöjning inbakad i den. Då påfrestningen varit betungande i dessa pandemitider kan vi inte låta bli att fundera om det finns några moraliska eller etiska betänkligheter runt hyreschocken.

Med hopp om ett offentligt svar hälsar hyreskollektivet på Skomakaregatan, med flera.

Lars Lindvall

LÄS BÖRJE SLÄTTMANS REPLIK HÄR:

LÄS BAROMETERNS NYHETSRAPPORTERING HÄR:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.