Annons
Insändare

Sonjas behandling har hjälpt mig att fungera

Jag håller tillfullo med allt som Christina B skriver i sin insändare 3/5. Jag har fått feldenkrais-behandling av Sonja Haas och gått på hennes grupplektioner i 10 års tid.
Feldenkrais • Publicerad 8 maj 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sonja Haas blir av med sitt avtal med Kalmar läns landsting – och blir saknad av insändarskribenten.
Sonja Haas blir av med sitt avtal med Kalmar läns landsting – och blir saknad av insändarskribenten.Foto: Mats Holmertz

Jag vill tacka Sonja för dessa år. Hon har hjälpt mig att fungera och klara mig själv.

Har under hela mitt vuxna liv kämpat med ryggbesvär och magkramper. Under senare år har jag drabbats av tarmcancer, svår artros i en axel och brutna fingrar. Sonja har hjälpt mig igenom allt detta. Tack igen Sonja från mig och min familj.

Annons

Den traditionella sjukgymnastik som jag fått under åren har i stort gått ut på att man ska träna så mycket man kan med den del av kroppen som man har ont i.

Feldenkrais är annorlunda: Har man ont i en del av kroppen får man spänningar i flera andra delar också. Man blir stel och rör sig felaktigt. Med feldenkraisövningarna lär man sig att återgå till ett normalt rörelsemönster. Hela kroppen behandlas – inte bara den sjuka delen Rörelserna är långsamma och ska inte göra ont. Efter första och andra gången märker man kanske ingen förändring. Tredje gången anar man vilken kraft det ligger i denna behandling. Det gäller att varva ner och ha tålamod.

Jag tycker att Region Kalmar borde vara lika tacksamma som vi patienter över att det i Kalmar finns en så fantastisk feldenkrais-pedagog som Sonja Haas. Det är just feldenkrais-behandling som behövs i vårt stressade samhälle – kanske även för er som inte är "värkbrutna" ännu.

Kerstin Gustavsson

Läs mer:

Annons
Annons
Annons
Annons