GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sluta upp med att nedmontera vården av de gamla

En undersköterska skrev i Hallandsposten hur kommunerna behandlar sin vårdpersonal. Det är dåliga löner, alla ska jobba heltid, man ska täcka upp på andra vårdboenden, ingen återhämtning mellan arbetspassen, och det är många gånger svårt att få in vikarier.
Insändare • Publicerad 19 maj 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Tyvärr så orkar inte många arbeta med människor längre. Hälsan tar stryk och många ifrågasätter om det är värt allt slit”, skriver insändarskribenten.
"Tyvärr så orkar inte många arbeta med människor längre. Hälsan tar stryk och många ifrågasätter om det är värt allt slit”, skriver insändarskribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag, som undersköterska sedan 1970-talet, tycker det var mycket bra skrivet och tänkte berätta vad vi har att förvänta oss i framtiden om inget akut börjar göras. Ja, det är verkligen akut nu. Kommunerna får inte ens in tillräckligt med vikarier längre på sommaren. Våra utlandsfödda räcker inte till längre och nu blir undersköterskor erbjudna extra pengar för att arbeta hela sommaren. Hur har det kunnat bli så här illa?

På 1990-talet tog kommunerna över all äldreomsorg och då kom för första gången ordet spara in bilden. Allt skulle sparas på. Många tjänster togs bort efter att medarbetare gått i pension. Personalens resa blev tyngre och tyngre. Och statusen för att bli undersköterska blev under all kritik. Hur har det kunnat bli så här illa med vår status att arbeta med människor? Det har politikerna i kommunerna sett till. För de är inte på vårdboenden. De ser inte hur personalen kämpar och kämpar med sitt samvete när de går hem efter en arbetsdag. Att de inte räckt till.

Kurser för att läsa till undersköterska står i dag många gånger tomma. Gymnasiet har knappt några ungdomar som söker in till vård och omsorg. Vad kommer att hända i framtiden och vem ska ta hand om era föräldrar när det bara finns ett fåtal undersköterskor kvar? Jo, vi kommer att backa tillbaka 150 år i tiden och få ta hand om våra egna föräldrar igen. Men då är det för sent att sakna oss vårdpersonal som går på knäna varje dag för att era föräldrar ska ha det bra.

Men varför säger ni inte ifrån? Det har inte varit lätt under alla år att tala med politikerna som hela tiden slagit dövörat till. Ja, vi gör missar ibland men vi gör det inte med vilje. Vi är så få personal så vi hinner inte med. Vi kan inte dela på oss. Och vad vi än gör och vad vi än säger så lyssnar inte kommunernas politiker. Och det har fått många att sluta. För detta arbete är på bekostnad av vår hälsa.

Är ni beredda att ta hand om era föräldrar snart? Vi 60-talister går snart i pension. Och vi är många. Många av oss har sett hur äldreomsorgen monterats ner mer och mer. För inget får kosta pengar. Inget. Förr levde vi inte så länge men nu lever vi mer än 20 år mer. Det kan bli många år att vårda era föräldrar, för jag undrar om statusen någonsin kommer att höjas. Tyvärr så orkar inte många arbeta med människor längre. Hälsan tar stryk och många ifrågasätter om det är värt allt slit. Vi behöver stöd och hjälp så att våra politiker inser att detta är fruktansvärt allvarligt. Utan de som som arbetar i vården stannar Sverige. Pandemin blottade en del av problemen men mycket kom inte fram om hur allvarligt detta är. Sluta upp med att nedmontera hela vår vård och speciellt vården av de gamla. Annars kommer vi att backa tillbaka mycket i tiden. Vill vi ha det så? Ska alla börja värdera de som jobbar i vården?

Vår status behöver höjas ordentligt och börja med att höja lönerna ordentligt. Det ska vara mer värdefullt att arbeta med levande ting än döda ting. Och förbättra arbetsmiljön så den blir dräglig att jobba i igen.

Väldigt orolig och bekymrad undersköterska

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.