Annons
Insändare

”Skolmaten behöver förbättras”

Vi i klass 5B på Norra skolan i Oskarshamn har tröttnat. Dag efter dag går flera av oss hungriga, trötta och även nedstämda från skolan. Vi saknar energi till lektionerna, framförallt de lektioner som ligger efter lunch.
Insändare • Publicerad 8 mars 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Höj budgeten för skolmaten så kommer vi att få fler elever som orkar mer”, skriver insändarskribenterna.
”Höj budgeten för skolmaten så kommer vi att få fler elever som orkar mer”, skriver insändarskribenterna.Foto: Emma Persdotter

Detta leder till att vi får sämre skolresultat och att vårt mående i skolan försämras.

För det första så är många rätter som är populära bland oss barn helt borttagna från matsedeln. I vissa fall är de ersatta med vegetariska alternativ som vi inte tycker är goda alls.

Annons

För det andra har vi märkt av en försämring på de senaste åren när det gäller maten. För några år sen serverades det två vanliga rätter och en vegetarisk rätt. Nu är det bara en vanlig rätt och två vegetariska rätter som serveras varje dag vilket gör att vi äter mindre.

För det tredje så tycker vi som många barn att grönsaker är godast när de serveras var för sig och vi är övertygade om att vi kommer att äta mer om man börjar servera dem separat istället för att blanda och lägga dem i olika oljor och såser.

Vi har också märkt att specialkost som “önskekost” och olika former av “allergikost” har försämrats den senaste tiden. Ett exempel är när det serveras raggmunk, eleverna som är laktosintoleranta serveras då fisk eller ett vegetariskt alternativ istället för raggmunk gjord på laktosfri mjölk. Gällande önskekosten så var den tidigare uppbyggd på att man fick välja ett antal rätter på matsedeln som man ville äta varje vecka, nu serveras det istället köttbullar och makaroner varje dag.

På vår skola har vi matråd där representanter från vår klass har lyft dessa frågor flera gånger varje termin. Trots detta märker vi ingen skillnad alls efter dessa möten och undrar då hur detta kan kallas för elevinflytande?

Vi är väl medvetna om att vegetarisk kost är bättre för miljön men det vi ser är att när nästan inga elever väljer att äta av den vegetariska maten så faller effekten och vi tror att det istället leder till att matsvinnet ökar.

Höj budgeten för skolmaten så kommer vi att få fler elever som orkar mer, mår bättre och presterar bättre i skolan. En vinst för alla.

Hungriga elever i klass 5B på Norra skolan

Annons
Annons
Annons
Annons