Annons
Insändare

”Skärmmissbruk är som ett råttgift för själen!”

I dagens samhälle är det många som är skärmmissbrukare! Det har blivit så normalt att det knappt ens anses vara något sjukt. Ingen klarar av att ha tråkigt längre!
Insändare • Publicerad 24 april 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I dagens samhälle är det många som är skärmmissbrukare!”
”I dagens samhälle är det många som är skärmmissbrukare!”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bussen kommer om två minuter och då måste man ta upp sin smartphone och titta på den! Hur många gånger per dygn tror du att du kollar på din smartphone? Men det är inte bara smartphones som det handlar om, utan om alla typer av skärmar! Surfplattor, laptops, dator och TV. Vi är många som missbrukar någon typ av skärm!

En av de största förlusterna vid missbruk är slöseri med tid. Tänk vad vi kunde göra med vår tid istället för att kolla på våra skärmar! Det finns så mycket annat att göra än att slappa i soffan framför någon typ av skärm! Lära sig ett nytt språk, läsa böcker, umgås med familj och vänner, spela sällskapsspel, motionera/träna, vara ute i naturen, lyssna på musik, dansa och sjunga, trädgårdsarbete, lära sig om olika ämnen, göra något kreativt, laga god och nyttig mat, volontärarbeta, resa, ta en cykelutflykt med picknick, sola och bada, försöka att bli en bättre människa och göra något bra för någon annan.

Annons

Gå offline på sociala medier och online på livet självt! Skärmmissbruk är som ett råttgift för själen! Medveten närvaro är som ett motgift mot skärmmissbruk! Medveten närvaro handlar om att vara i nuet och använda flera olika sinnen. Att låta tankarna komma och gå utan att bedöma dem som dåliga eller bra tankar. Att bara släppa tankarna! Sedan finns det även guidade kroppsscanningsmeditationer som är som är som en massage inifrån. Det ligger i tiden att spendera mindre tid framför skärmar! Försök att bara göra en sak i taget och göra det du gör med medveten närvaro. Till exempel diska. Stäng av autopiloten! Hur känns vattnet mot huden? Känner du doften av diskmedel? Vad hör du för ljud när du diskar? Hur ser skummet ut? Var lika nyfiken och fascinerad av omgivningen som ett barn! Se och upplev olika saker som om det vore första gången! Oftast använder vuxna mest synorganet. Men testa att använda de andra sinnesorganen också! Våra själar blöder ihjäl inifrån! Som sagt så är medveten närvaro ett motgift!

Caroline Erica Åström

Annons
Annons
Annons
Annons