Annons
Insändare

Samhällsbyggnadsnämnden behöver granskas

Det är tråkigt att konstatera att kommunen inte avser tillåta externa krafter granska samhällsbyggnadsnämndens aktiviteter över ett antal år tillbaka i tiden.
Insändare • Publicerad 5 april 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det stora runda glashuset som skymmer sikten över och från en fin gammal brandstation lämnar många frågor”, skriver insändarskribenten.
”Det stora runda glashuset som skymmer sikten över och från en fin gammal brandstation lämnar många frågor”, skriver insändarskribenten.Foto: Veronika Karlsson

Jag tycker granskningen skall komma till stånd och gå tillbaka till åtminstone tiden för beslut om kvarteret Gesällen. Det som då betraktades som en "mindre avvikelse" blev en hel våning. Liknande frågor har ständigt uppstått vid utbyggnaden av Varvsholmen.

Hela hanteringen av den så kallade "Kinesiska Muren" i Oxhagen är bara den värd en egen utredning. Särskilt som nämnden aldrig gav upp men att Kalmarhem som skulle driva eländet inte fann det vettigt att göra så.

Annons

Planeringen av hela området Snurrom är ju beklaglig. Visste nämnden alls om att det finns en uttalad värdegrund som skulle beaktas vid etablering av nya områden såsom exempelvis social hänsyn. Det verkar inte så. Mycket har ju blivit fel. Kanske inte nämndes direkta fel men att det nu blivit som det blivit betyder att många redan söker sig från området då hyrorna är orimliga. Parkeringsfrågan glömdes helt bort och att det behövs lite luft mellan stora hus förbisågs helt. Tråkig start på ett nytt utvecklingsområde.

Ny fråga är huset i hörnet Strömgatan/Larmgatan där nämnden inte lyssnar på bevarandekrafter utan tillåter rivning.

I många artiklar i vår lokaltidning Barometern framkommer att tjänstemän i stadshuset ofta blir överkörda av nämnden. Tjänstemän som är proffs på sina frågor.

Huset i gamla stan med vattenproblem, rivning, om - och tillbyggnadsfrågor med mera ger väl inga höga poäng till nämnden.

Det stora runda glashuset som skymmer sikten över och från en fin gammal brandstation lämnar många frågor. Det bästa vore att såga av det jäms med marken, ta hit en superhelikopter och flytta det till en undangömd plats i kommunen. Så långt bort från den gamla fina stadskärnan som möjligt. Det hör inte hemma där. Men, nämnden har godkänt det.

Det är inte långt kvar till nästa kommunalval men det vore ändå en välgärning om nuvarande nämndledamöter alla säger upp sig och lämnar över till andra krafter. Förtroendet är förbrukat. Utbyte lär väl ändå ske efter höstens val.

Vår stad med den särprägel den har och med det stora inflyttningsintresset som finns behöver en kunnig nämnd som begriper vad det handlar om och inte låter sig styras bara av politiken.

Sist men inte minst ville nämnden i planerna för en ny översiktsplan att en av de viktigaste hamndelarna skulle planeras för bostäder och kommunal service. Bedrövligt och ogenomtänkt inslag som tydligen i ett andra utkast nu är ändrat. Trovärdigheten för nämnden har inte ökat.

Rolf B Bertilson, Drag

Annons
Annons
Annons
Annons