GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Replik: "Vi bygger för ett rent Kalmarsund”

”Vi vet att det är dyrt med nytt verk men det råder stor enighet kring de beslut som tagits.”
Insändare • Publicerad 12 maj 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skiss över nya Kalmarsundsverket.
Skiss över nya Kalmarsundsverket.Foto: Skiss

I slutet av 1960-talet var jag i markerna mellan Boholmarna och Knarrö och där en bit från land låg något som kallades för reningsverk. Från byggnaden löpte en träränna ut i viken mellan Boholmarna, Knarrö och Ekö. Ansamling av dy är i dag meterdjup och återfinns på flera ställen i närheten. På många ställen längs kusterna återfinns liknande arv från tidigare generationer.

Ett sådant arv ska vi som lever nu inte lämna till våra barn och barnbarn, i dag har vi kunskaper och erfarenheter som gör att vi kan rena vattnet och ta tillvara de näringsämnen som finns i avloppsvattnet. Vårt nuvarande verk är från 1970-talet och måste bytas ut. Fullmäktige beslutade för mer än tio år sedan att ett nytt reningsverk måste byggas och nu är vi där. Upphandlingen har genomförts enligt alla lagar och regler och är en partnering som innebär att vi under byggandet kommer att ha kontinuerliga och konstruktiva diskussioner med entreprenörerna. Att kostnaderna höjs under tid är naturligt, under slutskedet har också kostnadsbesparingar genomförts.

Vi vill lämna ett rent Kalmarsund till våra barn och barnbarn. Vi vet att det är dyrt med nytt verk men det råder stor enighet kring de beslut som tagits. Det är svåra tider just nu med hög inflation och stigande räntor, men vi kan inte lämna miljön därhän för kortsiktiga ekonomiska realiteter. Och några skattepengar finns inte i Kalmar vatten, det är lagstadgat.

Vi bygger för ett rent Kalmarsund för kommande generationer. Att flytta till annan kommun löser inte problemen då väldigt många kommuner står inför samma beslut.

Steve Sjögren (S), ordförande Kalmar vatten AB

Steve Sjögren (S) ordförande Kalmar vatten AB.\nSteve Sjögren (S) ordförande Kalmar vatten AB.
Steve Sjögren (S) ordförande Kalmar vatten AB.\nSteve Sjögren (S) ordförande Kalmar vatten AB.Foto: Emma Arenius
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.