GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

REPLIK: ”Det som sker är i medborgarnas bästa intresse”

Svar till En oroad Nybrobo.
Replik • Publicerad 18 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tobias Fagergård (S) replikerar på insändarskribentens frågor och kritik mot Nybro kommun.
Tobias Fagergård (S) replikerar på insändarskribentens frågor och kritik mot Nybro kommun.Foto: Jan Stenqvist

Jag brukar av princip inte svara på en insändare med anonym avsändare, men jag gör denna gång ett undantag då texten innehåller flera sakfel och egna antaganden. Skribenten verkar vara väl initierad och formuleringarna är på många sätt identiska med de inlägg vi fått läsa i bland annat sociala medier från den Blå unionen, till exempel fenomenet med att sätta V först i samarbetsordningen.

Ja, jag anser att det som sker är i medborgarnas bästa intresse. Efter åtta år av minoritetsstyre i där varje förslag till beslut och långsiktig planering har varit osäker så kommer nu kommunen styras av en hållbar majoritet vilket ger helt andra förutsättningar. Fyra år till med minoritetsstyrning hade blivit dyrt för kommunen och dess invånare. Så därmed är således svaret ja även på fråga två.

Ja det stämmer att vi inrättar ytterligare ett kommunalråd i Nybro. Och ja, jag anser att den är befogad. Men det handlar varken om att belöna för politiskt stöd eller på grund av kompetensbrist hos undertecknad. 
Vi anpassar den politiska organisationen för att följa en struktur som större delen av Kommunsverige redan infört oavsett storlek. Kanske hade den tidigare alliansen klarat av att hålla ihop sitt samarbete om de hade infört detta redan 2018. Min övertygelse är att politiskt samarbete kräver insyn och möjlighet att närvara vid de politiska beredningarna. Det ger de bästa förutsättningarna för ett hållbart och starkt samarbete. 

Denna förändring krävde ingen höjning av budgeten för den politiska organisationen. Den budgeten sprack först när den blå unionen på kommunstyrelsen den 9 januari beslutade sig för att öka på organisationen med ytterligare 10 procent då man valde att ta bort insyn från sitt eget oppositionsråd genom att tillsätta en annan politiker som andra vice ordförande för arbetsutskottet.

Att oppositionen tilldelas rollen som andra vice ordförande är inget konstigt. I fall där ordinarie ordförande är borta är det rimligt att en vice ordförande från majoriteten kliver in. De senaste fyra åren har till exempel ordförande för en av nämnderna i kommunen varit mycket frånvarande vilket gjort att oppositionens vice ordförande fått gå in. Det skapar en konstig situation både för nämnd och tjänstepersoner och kan i vissa fall påverka den politiska gången på ett negativt sätt.

Precis som du skriver är en legitim opposition en grundläggande förutsättning för en fungerande demokrati. Därför är det förvånande hur den blå unionen försökt blockera det största oppositionspartiet istället för att tillsammans skapa en stark opposition. Hade inte oppositionen varit så splittrad hade vi inte haft några omröstningar på fullmäktigemötet i december.

Avslutningsvis är jag förvånad över hur skribenten tar sig rätten att efterkonstruera vallöften åt oss och sen hävda att vi brutit dem. Hen får gärna ta kontakt med mig och visa när vi har sagt att SD ska isoleras. Vi var under valet tydliga med att vi ej kommer att samarbeta med eller förhandla med SD något annat har vi inte sagt.

Tobias Fagergård (S)

Kommunstyrelsens ordförande
 i Nybro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.