Annons
Insändare

Regionen bör satsa på Mobil Doktor

Offentlig hälso- och sjukvård är kärnan i all sjukvård och har ett ansvar för all hälsa och sjukvård.
Insändare • Publicerad 8 oktober 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En läkare med ett stetoskop runt halsen.
En läkare med ett stetoskop runt halsen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Vi har under ett halvår levt med en pandemi där personalen har gjort en stor insats tidigare men framförallt under pandemins tid. Denna har isolerat många människor, inte minst 70-plussare och personer med underliggande sjukdomar. Pandemin har gjort att många har blivit isolerade, andra har haft svårigheter att uppsöka sjukvården.

För ett antal år sedan fanns ett projekt med namnet Mobil Doktor. Den mobila doktorn hade till uppgift att besöka patienter som själva hade svårt att ta sig till sjukvården. Hade offentliga vården haft tjänsten under denna svåra tid för många inte minst äldre, så hade det hjälpt många som känner sig isolerade.

Annons

Ett annat bekymmer är den psykiska ohälsan som har tilltaget, inte minst för äldre som känt sig isolerade. Här gör den offentliga och den så kallade privata vården en stor insats, för att hjälpa så många patienter som möjligt. För min del tror jag på fler utbildade inom psykiatrin.

Med långa köer inom vården, kan lösningen vara att skapa vårdavtal som ett komplement till den offentliga vården. Vårdavtal kan användas inom olika kliniker när köerna växer.

Avslutningsvis bör regionen satsa på Mobil Doktor som hjälper de patienter som har svårt att ta sig till sjukvården. Regionen bör skapa vårdavtal när sjukvården inte klarar vårdgarantin, som ett komplement till offentliga vården.

Lars Hamrin

SPF Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons