Annons
Insändare

”Planerad brytning hotar grundvattnet i Flivik och Adriansnäs”

Många boende i Flivik och Adriansnäs är djupt oroliga för vad som kommer att hända med deras färskvatten om Scandinavian Stone och Nybrogrus beviljas tillstånd för brytning och krossning av granit i Flivik samt hamnverksamhet i Gåsfjärden.
Insändare • Publicerad 20 maj 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenterna är bekymrade över stenbrytningens effekter på grundvattnet.
Insändarskribenterna är bekymrade över stenbrytningens effekter på grundvattnet.Foto: Per Hammenvik

Scandinavian Stone vill ha omfattande brytning 18 meter under havsytan och en sådan brytning leder oundvikligen till att grundvatten tränger upp i täkten vilket man ansöker om att få pumpa bort. Vattnet kommer att pumpas ut i diken som leder ut i Fliviken och Gåsfjärden. Man räknar med att när man nått full verksamhet kommer att pumpa bort åtta liter grundvatten per sekund. Det motsvarar en förbrukning för 4 928 personer – som skulle gå helt till spillo.

Scandinavian Stone har gjort en hydrogeologisk undersökning som del av en miljökonsekvensbeskrivning. I den har man identifierat att ett flertal fastigheter i Flivik kan påverkas av utpumpningen av grundvattnet. Man nämner att vattendjupet i vissa brunnar kan beräknas sjunka med 1,5 meter. Då har man inte tagit med framtida klimatförändringar i sina beräkningar trots att det är känt att sydöstra Sveriges kustområden kommer att få ett torrare klimat och att grundvattennivåerna redan nu är låga.

Annons

Flivik med drygt 40 hushåll samt Adriansnäs med cirka 180 hushåll har enskilt vatten och är fullständigt beroende av tjänligt grundvatten. Oskarshamns kommun har i sin VA-plan inte funnit någon tillfredsställande kommunal lösning för dessa två områden och meddelat att man inte kommer att kunna lösa vattenförsörjningen inom den närmaste tioårsperioden.

Vi hoppas att kommunen beaktar risken för grundvattenproblem i området när den formulerar sitt remissvar på ansökningarna. Varje kommunpolitiker och kommuninvånare borde ha som främsta intresse att väga denna risk och kostnad mot det värde som ett stenbrott ger. Oskarshamns kommun sätter näringslivet högt men den verksamhet som Scandinavian Stone och Nybrogrus planerar att bedriva definieras som miljöfarlig och ger endast ett fåtal arbetstillfällen och ringa skatteintäkter.

Dessutom finns stora risker för negativ påverkan på turistnäringen på grund av den utökade lastfartygstrafiken genom Misterhults skärgård, tillika Natura 2000-område.

Ulrika v Weisz

Ingmarie Halling

Annons
Annons
Annons
Annons