unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Persson förnekar problem med integration

Det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson syn på befolkningsutvecklingen är uppenbarligen en förnekelse av integrationsproblemen och segregationen. I synnerhet när det gäller strukturen på befolkningsutvecklingen i Kalmar.
Fullmäktigeledamoten och den tidigare SD-politikern Thoralf Alfsson menar att Johan Persson förnekar integrationsproblem.
Fullmäktigeledamoten och den tidigare SD-politikern Thoralf Alfsson menar att Johan Persson förnekar integrationsproblem.
Foto: Mats Holmertz
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För några veckor sedan gläntade Daniel Braw på Barometerns ledarredaktion på locket genom att ta upp den misslyckade integrationen av det stora antalet nyanlända till Kalmar, samt den stora arbetslösheten inom gruppen utrikes födda.

Kommunalrådet Johan Persson (S) blev riktigt sur över artikeln och kritiserade ledarredaktion i ett blogginlägg, något som han senare raderade. Han räknade i stället upp Kalmar kommuns höga ranking på flera områden men det anmärkningsvärda var att Johan Persson inte med ett enda ord nämnde något om integrationen, arbetslöshet eller befolkningsutvecklingen i sitt blogginlägg. När Johan Persson pratar eller skriver om befolkningsutvecklingen handlar det bara om totala antalet, aldrig något om hur sammansättningen av befolkningsökningen ser ut.

Förnekaren Johan Persson borde studera befolkningsstatistiken lite mer och noggrannare. Daniel Braw skriver att befolkningsökningen i Kalmar sedan 2002 består av 60 procent utrikes födda men läser man statistiken från SCB lite djupare så är det betydligt värre än så.

Om man använder SCB:s definition på inrikes respektive utrikes bakgrund som gäller sedan 2002 så består befolkningsökningen inom Kalmar kommun sedan 2002 av utrikes bakgrund till hela 76 procent. I rena siffror så innebär det att av befolkningsökningen på 8 444 personer består av 6 380 personer med utländsk bakgrund, antingen utrikes födda eller inrikes födda med två utrikes födda föräldrar. En skrämmande hög siffra och en förklaring till varför det ser ut som det gör i Kalmar idag. Johan Persson blundar och räknar istället med ökade statsbidrag för varje nytt huvud.

När Mona Sahlin var integrationsminister 2001 så ändrade regeringen definitionen för hur inrikes bakgrund skulle beräknas. Före 2002 räknades personer som var födda i Sverige med en inrikes född förälder och en utrikes född förälder som en person med utländsk bakgrund men sedan 2002 räknas denna grupp som personer med inrikes bakgrund. När regeringen införde den nya definitionen minskade antalet personer med utländsk bakgrund dramatiskt i statistiken. På nationell nivå blev helt plötsligt ca 300 000 personer som tidigare ansetts ha utländsk bakgrund, istället personer med svensk bakgrund i statistiken.

Om den äldre definition skulle användas för Kalmar kommun idag, så innebär det att befolkningsökningen sedan 2002 består till 90 procent av personer med utländsk bakgrund. I faktiska siffror innebär det att 7 544 personer av befolkningsökningen på 8 444 har sina rötter i något annat land. I väldigt stor utsträckning dessutom i något MENA-land, det vill säga Mellersta Östern eller Nordafrika. Johan Persson tar aldrig upp denna verklighet i något sammanhang.

Med den befolkningsstrukturen i bakhuvudet är bostadsbyggande som just nu pågår i Kalmar en stor gåta. Vem är det som köper alla dessa bostäder som byggs? De invandrargrupper som kommit till Kalmar under de senaste decennierna är en svag grupp ekonomiskt och kan knappast vara de som köper bostadsrätter i så stor utsträckning. Är det en dold segregation som pågår, där personer med svensk bakgrund söker sig till andra och nya bostadsområden och att de bostadsområden som lämnas utvecklas till nya utanförskapsområden när istället nyanlända flyttar in?

Jag håller det för ytterst troligt att bostadsbubblan i Kalmar kommer krascha inom en snar framtid. Befolkningsutvecklingen tyder på just det. Om jag vore kommunalråd skulle jag vara mycket orolig för dagens utveckling. En utveckling som det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson uppenbarligen förnekar och därmed heller inte kan påverka genom politiska beslut.

Thoralf Alfsson

Kalmar

Läs mer:

Läs mer

Efter få fall av covid-19 – nu trappar krisledningen ner

Coronavirus

Efter få fall av covid-19 – nu trappar krisledningen ner

"Märker att folk är förkylda och provtas, men det visar inte corona.”

Insändare: ”Jag hajade till när jag läste Jörgs krönika”

Insändare

Insändare: ”Jag hajade till när jag läste Jörgs krönika”

”I Kalmar län är det många hundra som har opererat kranskärlen, och många av dessa är nu oroade.”

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Brand i pizzeria i Älmhult.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Flera misshandlade i Tingsryd. Bilbrand i Gislaved kopplas till mord.