Annons
Insändare

Personangrepp förklenar respekten för demokratin

Vårt land är en demokrati. Det innebär att vi, folket, röstar för något av de partier som visat intresse att kandidera till parlamentet, det vill säga riksdagen och andra folkvalda församlingar.
Insändare • Publicerad 4 september 2022 • Uppdaterad 5 september 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi är alla ansvariga för Sveriges demokrati och dess värde som rättsstat”, skriver insändarskribenten.
”Vi är alla ansvariga för Sveriges demokrati och dess värde som rättsstat”, skriver insändarskribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi är alla delaktiga och ansvariga för resultatet av valet. Ansvaret tilldelas oss genom Valmyndigheten som utfärdar röstkorten. Ansvaret finns oavsett hur mandaten fördelas och oavsett vilken politik som kommer att dominera. Fundamentet för en demokratisk stat är att folket respekterar och accepterar valresultatet även om utfallet inte blivit vad man önskat. Till folket hör givetvis samtliga politiskt valda oavsett om det gäller riksdagen, regionen eller kommunen.

Att gemensamt, regering och opposition, föra ett land i tiden kräver tolerans och lyhördhet vilket är ytterligare en grundsten i fundamentet till demokrati. Under mandatperioden kommer en mängd sakfrågor att behandlas i riksdagen. Regeringen kommer hålla i statens finanser enligt accepterad budget. Många sakfrågor kommer att vara mångfacetterade och leda till öppen debatt.

Annons

Oavsett ståndpunkt utifrån partiernas agenda så kräver en sund demokrati, förutom nämnda grundstenar, att debatten förs med respekt för just sakfrågan. Personangrepp i den förda debatten förklenar respekten för en sund demokrati. Vassa personangrepp mejslar sönder grundstenarna och kan leda till mycket allvarliga konflikter som kan få en rättsstat att vackla.

Vi är alla ansvariga för Sveriges demokrati och dess värde som rättsstat. Ingen kan reservera sig eller ställa sig utanför. Det borgar våra grundlagar för i den demokratiska rättsstaten.

Carlo Petersson, pensionär

Annons
Annons
Annons
Annons