GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oppositionen i Nybro har drabbats av ”Nånannanismen”

Det har nog inte undgått någon att en oenig Lärandenämnd i Nybro kommun antagit en budget som bland annat innehåller en nedläggning av högstadiet i Alsterbro.
Insändare • Publicerad 2 februari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alsterbro skola.
Alsterbro skola.Foto: Jan Stenqvist

Detta beslut har med all rätt väckt starka känslor i bygden och invånarna har snabbt och enat ställt sig upp för att kraftfullt protestera. Det som är märkligt i detta beslut är att (SD) som gav direkt stöd till förslaget och (S) som gav sitt indirekta stöd med sina nedlagda röster nu skyller sina beslut ”på någon annan”. De säger bland annat att centerpartiets förslag var underfinansierat med nio miljoner, de säger att det saknas konsekvensanalys.

I ett inlägg på sociala medier har den lokala SD-politikern ett utfall och menar att det är centerpartiet som styrt kommunen och raserat ekonomin. De försöker nu hitta argument för att inte behöva stå upp för sina egna beslut. Deras problem är att argumenten inte håller då det finns handlingar och årsredovisningar som bevisar motsatsen, allt finns att hämta ut på kommunen då det är offentlig handling.

Christina Davidson.
Christina Davidson.Foto: Paul Madej
”I stället för att stå upp för sina beslut eller ta ansvar och lägga egna förslag till beslut så tar man på sig offerkoftan.”
Christina Davidson (C), ordförande i kommunstyrelsen i Nybro

Av de sex år som centerpartiet var med och tagit ansvar för kommunens ekonomi så har vi i fem år gjort väldigt goda resultat. Märkligt att SD inte uppmärksammat detta då det har suttit med i kommunfullmäktige och varje år deltagit i beslutet om årsredovisningen.

Att hävda att centerpartiets budgetförslag i lärandenämnden var underfinansierat med nio miljoner är också fel. Vi har i vårt förslag räknat in de pengar som finns i det så kallade resursfördelningssystemet. Pengar som varje år justeras utifrån antalet barn och elever. Under 2021 ska nämnden enligt prognos betala tillbaka 9 miljoner till kommunen på grund av antalet barn och elever minskar. Dessa pengar menar vi i centerpartiets förslag bör finnas kvar i nämnden då besparingarna under året är oerhört tuffa och påfrestande för verksamheten. Detta sa övriga partier nej till.

I stället för att stå upp för sina beslut eller ta ansvar och lägga egna förslag till beslut så tar man på sig offerkoftan. Det är alltid någon annan som gjort fel.

Christina Davidson (C), ordförande i kommunstyrelsen

Lars-Gunnar Hellström (C), ordförande i lärandenämnden

FLER ARTIKLAR I ÄMNET:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.