Annons
Insändare

Om obegripliga siffror och uttryck

I Svenska Akademin finns det en ansvarig medlem som har epitetet ”ständig sekreterare”.
Publicerad 12 december 2018
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad då ständig? De byts ju ut med jämna mellanrum. Bort med ständig. Vederbörande är sekreterare. Punkt!

I Sverige kan man bli dömd till livstids fängelse om man varit riktigt dum eller elak. Straffet är ju onekligen tufft, tänk att aldrig mer få komma ut i samhället.

Annons

Jag vill inte påstå att det här är någon vettig påföljd oavsett vilket brott som begåtts. Men straffet livstids fängelse kan omvandlas och bli tidsbestämt. Så sluta med att benämna det för livstid.

Även när man dömer till ett fängelsestraff på säg sex år så är man fri efter fyra. Man får alltså rabatt och jag förstår inte detta. Varför ska det finnas rabatt för en brottsling? Säg som det är istället – det är fyra år som gäller. Det är ju sanningen.

Och så en annan sak som förbryllar mig lite. Ofta förekommer det i tv-program, publikationer, radio med mera att man säger att ”de här djuren levde för 13 miljoner sedan”. Men hallå – vem har lyckats räkna ut det?

Jag kan förstå att djuren är jättegamla och det finns säkert mer eller mindre säkra metoder att ta till. Men de där djuren kanske levde för 14 miljoner år sedan. Det skulle alltså vara en skillnad på en miljon år, inte nån kort tidsperiod precis.

Det är väl ingen som bryr sig om det här och det har ju heller ingen betydelse, men man svänger sig med så konstiga tidsperioder i alla möjliga sammanhang.

Ibland talar man till och med om miljarder år. Vår begränsade hjärna kan inte förstå omfattningen av dessa ofantliga tidsperioder.

Vem har hittat på och producerat de här siffrorna? Vi blir förstås jätteimponerade men vi har min själ ingenting att relatera till

Conny Hennermark

Annons
Annons
Annons
Annons