Annons
Insändare

Nu måste vi skärpa oss och hjälpa klimatet!

Här kommer årets julklappstips från oss barn i årskurs 6 på Misterhultskolan.
Insändare • Publicerad 11 december 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Koldioxid förstör klimatet”, understryker skoleleverna fast i denna insändare.
”Koldioxid förstör klimatet”, understryker skoleleverna fast i denna insändare.Foto: Roald, Berit

I stället för att köpa nya kläder kan man köpa begagnat eller sy egna av begagnade tyger. Det går åt flera kubik vatten för att odla bomull till kläder. Man odlar mycket bomull i Indien. Vi köper deras kläder och dem skickar det till Sverige, men vattnet som de använder för att odla bomull skulle de behöva själva som dricksvatten. Sedan måste vi importera bomullen från Indien till Sverige, med båtar, flygplan och lastbilar som släpper ut avgaser som förstör klimatet.

Om man går tillbaka i historien började det med att James Watt som uppfann ångmaskinen år 1766. Ångmaskinen funkar så att man hade en tank med vatten och under den eldade man med kol eller ved. När man eldade blev vattnet varmt och blev vattenånga. Med ångan kunde man få rörelse och man kunde driva maskiner med det. Sedan gjorde man råoljemotorer som drevs med olja.

”Julen är ett stort klimatmonster. Sluta förstöra klimatet och köp begagnat!”
Klass 6 på Misterhultsskolan vill att vi tänker om inför jul.
Annons

Ångmaskinen var startskottet till industrialismen. Runt fabrikerna började man bygga städer så att folk hade nära till fabrikerna. Folk från landet som från början var bönder som brukade jorden flyttade till städer och började förstöra klimatet. Ibland såg man att det regnade aska från skorstenen.

Ångmaskiner ledde till att man började bygga båtar, tåg, flygplan och bilar som gjorde det enklare att importera och exportera. Men genom dem släpps det ut koldioxid som förstör klimatet.

Här saknas innehåll

Det är många som inte vet att kol och olja är fossila bränslen. Det innebär att det är fossiler/förstenade ben och växter som har stelnat flera miljarder år. De har blivit fem olika fossila bränslen som torv, stenkol, olja, brunkol och naturgas. Fossila bränslen eldar man så att det frigörs koldioxid som sätter sig på atmosfären och värmer upp jorden.

Men det är inte det enda som man gör av kol och olja. Man gör också mat, kläder, medicin, el och plast. Julen är en av de värsta traditionerna, eftersom man kör mer bil och därmed släpper ut mer avgaser, man handlar presenter som är gjorda av plast och äter mer mat som innehåller kol och olja.

Julen är ett stort klimatmonster. Sluta förstöra klimatet och köp begagnat!

Nu måste vi skärpa till oss och hjälpa klimatet!

Är ni med oss!?

Årskurs 6 på Misterhultsskolan

Erik Hellström

Konrad Schüssler

Annons

Valentin Horvat

Iris Bergeskans

Judi Abrush

Shahd Abrush

MISSA INTE: Läs OT:s reportage om klassen som har skrivit insändaren:

TV: Väder och klimat – vad är skillnaden?

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons