Annons
Insändare

”NPF-anhöriga kraschar på grund av bristande stöd”

Att vara anhörig till någon med neuropsykiatriska funktionsnedsättning (NPF) som adhd och autism är oftast en livslång uppgift. Trots ett tungt och omfattande ansvar uteblir ofta stöd och förståelse från omgivningen. Det får förödande konsekvenser, inte minst för de kvinnor som är anhöriga.
Insändare • Publicerad 21 mars 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Riksförbundet Attention har samlat in 4600 röster kring anhörigskap till någon med NPF i en rapport ”Kraschar jag så kraschar allt”. Svaren är tydliga. Trots glädjeämnen är anhörigskapet ofta utmanande, tungt och ansvarsfullt. Anhöriga får betala ett högt personligt pris. 86 procent uppger att deras insats är helt eller till stor del avgörande för att den närstående ska få rätt vård och stöd. 84 procent behöver alltid eller till stor del vara känslomässigt och/eller fysiskt tillgängliga för sin närstående.

9 av 10 anhöriga uppger att de har stressrelaterad psykisk ohälsa, till följd av sitt anhörigskap. Även arbetssituation och ekonomisk situation försämras för många anhöriga. Sedan 2009 är det obligatoriskt för kommunen at erbjuda stöd till anhöriga, men alldeles för lite stöd ges och stödet är inte anpassat till den anhöriga. Anhörigas situation är en folkhälsofråga som måste få en lösning. Vi menar at situationen för anhöriga kan förbättras genom

Annons

– att vården och socialtjänsten alltid uppmärksammar och erbjuder stöd till anhöriga och säkerställer att den anhöriga har tagit till sig information.

– kommuner erbjuder ett individualiserat och flexibelt anhörigstöd som kan anpassas utifrån behov.

Anki Sandberg, ordförande Riksförbundet Attention

Styrelsen Attention Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons