Annons
Insändare

När vänder det – när ställer vi om?

Klimatkrisen har människor i Sverige varit medvetna om i ett antal år. Men ibland funderar jag på om vi egentligen har förstått konsekvenserna som kommer i krisens spår. Många av oss lever som om ingenting har hänt och att ingenting håller på att hända. På sikt förstörs till och med planeten Jorden. Är det arvet vi vill ge våra barn och barnbarn?
Insändare • Publicerad 22 november 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Bilarna rullar fortfarande, ofta med bara en person i ”plåtlådan”. Bussarna är halvtomma. Väldigt många har börjat flyga utomlands igen utan en tanke på att växthusgasernas utsläpp ökar. Även om många människor har minskat sitt köttätande är köttkonsumtionen fortfarande hög både i Sverige och i världen i övrigt. Det finns många sätt att bli mer klimatsmart i sitt ätande och äta mer från växtriket. På så sätt bidrar vi till att Planeten förhoppningsvis kan börja må lite bättre. Vi konsumerar fortfarande på en hög nivå; nya kläder, elektronik, bilar och mycket annat. Om en omställning av samhället ska bli möjlig måste vi tänka om och minska våra inköp och återbruka mera.

En av de senaste dagarnas nyhet från WMO, FN:s meteorologiska organisation, är att utsläppssiffrorna går åt helt fel håll. Både koldioxid-, metan- och lustgas- utsläppen ökar, tvärtemot vad som borde ske. Ytterligare för några dagar tillbaka fick vi den besvärande nyheten levererad att produktionen av kol och olja är högre än någonsin. Hur i hela världen hänger allt detta ihop med Parisavtalets löften?

Annons

Flera tråkiga fenomen vi numera vant oss vid är ständigt återkommande kraftiga regn med medföljande översvämningar och jordskred som följd, även här i Sverige. Värmeböljor, ofta med bränder som följd, har under sommarhalvåret drabbat flera länder i Europa.

Den brittiska tidskriften ”The Lancet” har nyligen levererat en rapport om forskning kring 47 olika hälsoindikatorer som uppges vara klimatrelaterade. Bakterier sprids fortare på grund av utsläppen och värmeböljorna. Detta innebär mer sjukdomar bland annat kräksjuka och diarré i ökad grad i Europa. Detta alltså som en följd av klimatkrisen!

Sen tillkommer krigen som många ”herrar” runt om i världen via sina organisationer, regeringar och militärmakter ”underhåller” och tjänar pengar på via det rådande ekonomiska systemet. Krigen är förödande inte bara för alla människor som fördrivs eller dödas utan också förödande för klimatet.

USA och Kina har låtit sina ledare träffas nyligen och nu basuneras det ut att de båda länderna ska påbörja ett klimatsamarbete. Kommer det att betyda något för världens klimatkris?

I slutet av november är det dags för FN:s klimattoppmöte, COP28 i Dubai. Kan vi överhuvudtaget förvänta oss något av vikt från världens ledare? Ledare som i många fall hittills grovt har misskött sitt ansvar när det gäller klimatmålen från Parisavtalet 2015.

Men du och jag då, kan vi göra något? Kan vi vända på utvecklingen? Kan vi göra våra liv mer klimatsmarta? Jag tror fortfarande att det är möjligt att vända utvecklingen, även om det ser allt mörkare ut. Om vi var och en tänker till och gör det vi kan så bidrar vi till en lite bättre värld. Jag tror att vi också måste påverka förtroendevalda politiker på alla nivåer så att de inser allvaret och ser behovet av en konkret klimatpolitik.

Ann Hammar, Medlem i Klimatgruppen

Annons
Annons
Annons
Annons