Annons
Insändare

”Många rycks med i den undergångsalarmism som präglar klimatdebatten”

Nyligen kom en rapport att 58 procent av befolkningen i Sverige oroade sig för klimatet mot bara 27 procent i EU som helhet. (SVT text, 17 april)
Insändare • Publicerad 28 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Många, inte minst ungdomar rycks nu med i den undergångsalarmism som präglar dagens klimatdebatt där människans utsläpp av koldioxid är den stora faran”, skriver insändarskribenten.
”Många, inte minst ungdomar rycks nu med i den undergångsalarmism som präglar dagens klimatdebatt där människans utsläpp av koldioxid är den stora faran”, skriver insändarskribenten.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Märkligt, för här i Sverige har vi ju inte fått den rekordvärme som sas skulle drabba norra halvklotet och speciellt Sverige. Det skulle ju bli så varmt att meteorologen och miljöpartisten Pär Holmgren år 2006 påstod att vi i Sverige om 20 år skulle glömt att åka skidor.

Skillnaden i oro, kan den bero på att media i Sverige dagligdags matar oss med katastrofbilder från jordens alla hörn.

Annons

För någonstans i världen har det alltid eller kommer det alltid att vara en värmebölja och någonstans i världen kommer någon att hävda att vädret är ovanligt varmt, ovanligt kallt, ovanligt regnigt, ovanligt torrt.

Det skulle vara ytterst ovanligt om allt var normalt hela tiden. Men vill man lura människor att det är klimatkatastrofer som ökar så gör man precis som klimatreportrar från media gör.

Man reser till de platser som för tillfället har väldigt varmt, väldigt torrt väldigt av något slag och rapporterar om klimatkris, katastrof, nödläge, jordens undergång.

Varje år har vi bara 10 år på oss heter det. Sen närmar vi oss en tipping point då vädret inte längre blir sig likt, årstiderna kommer att ändras eller försvinna och människorna hotas av ett uppslukande hav, ohyggliga stormar, förhärjande skogsbränder och svällande floder.

Många, inte minst ungdomar rycks nu med i den undergångsalarmism som präglar dagens klimatdebatt där människans utsläpp av koldioxid är den stora faran.

För att förstärka katastrofreportagen så förstärks dessa som den 12 april förra året när det i SVT rapporterades från torkans Italien och visade bilder på lågt vattenstånd inte bara i floden PO. Reportaget visade också hur gondoljärerna i Venedig hade svårt att ta sig fram i kanalerna på grund av lågt vatten. Men att det berodde på lågvatten i Adriatiska havet, det nämndes dock inte.

Numera blir varje skyfall klassat som beroende på klimatet. Men vi har alltid haft naturkatastrofer. 13 nov 1872 omkom 300 personer av en stormflod som drabbade Skåne, Danmark och norra Tyskland. 20 personer dog i Skåne då vattnet steg 2,5 meter, 1 meter högre än vad vi senare uppmätt.

Att vi har en klimatförändring är det ingen som betvivlar. Vi har haft ett klimat som varit både betydligt varmare och kallare än vad vi nu upplever utan att någon mänsklig fossilförbränning förekom. Alla forskare är heller inte ense i vilken grad koldioxiden styr värmen.

Största delen av de mänskliga utsläppen på 9 miljarder ton tas dessutom upp av haven som innehåller 37 000 miljarder ton koldioxid.

Trots stora brister i Sverige inom sjukvård, skola, väg och tågtrafik, kriminalvård med mera, så skall hundratals miljarder satsas i Sverige för att ytterligare minska våra redan låga utsläpp om 3,8 ton per capita jämfört med Kinas 8 ton och USA:s 15 ton.

Annons

Om Sverige skall vara ett grönt föregångsland så kommer tyvärr inget annat land att ta efter det svenska exemplet om det enda vi har att visa upp är höga priser, ett instabilt energisystem och lägst tillväxt i hela EU.

Per-Arne Erlandsson, Oskarshamn

Annons
Annons
Annons
Annons