Annons
Insändare

Manchester har Sir Alex - vi har Nanne

Han kom som ett yrväder börjar en känd svensk historia. Vi ska sträva mot ständig oupphörlig förbättring börjar en annan.
Publicerad 9 november 2018
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nanne Bergstrand är den störste ledaren i Kalmar FF:s historia, menar insändarsskribenten.
Nanne Bergstrand är den störste ledaren i Kalmar FF:s historia, menar insändarsskribenten.Foto: Patric Sˆderstrˆm/TT, Patric Söderström/TT

En annan historia handlar om en man från Markaryd, som älskade visdom, kanelbullar, men framförallt Kalmar FF.

Kurt Arne Nanne René Bergstrand har under sin tid i Kalmar FF möts av olika reaktioner. Allt från helgonförklaring efter SM-guldet 2008, till kritik under dåliga starter i Allsvenskan.

Annons

Han har även vid stora vinster mot på pappret svagare lag kunnat kritisera laget. Det Nanne ändå alltid gjorde, var att han tog oss alla i sin famn och la sin hand på vår skakande axel.

Resan med Peter Swärdh var en brokig sådan. Den tog slut i juni förra året. In klev Nanne Bergstrand.

När han presenterades hösten 2002 var siktet inställt på en återkomst till Allsvenskan och även denna andra gång var uppdraget tydligt; rädda Kalmar kvar i samma serie.

Nanne skom tillbaka med ett tydligt mål, ett mål som sedan uppnåddes.

Tillsammans med Henrik Rydström och Jens Nilsson hade Kalmar ett allsvenskt fotbollslag inför säsongen 2018. Minnena från hösten 2017 sitter nog kvar i oss alla. Den mentala kampen man genomgick som supporter, att tro på sitt lag även när det känns hopplöst.

Nanne menar själv att han kände av en rädsla inom föreningen och en del negativitet inom spelartruppen.

Som tränare för ett allsvenskt fotbollslag lever du i en konstant press, från dig själv och från supportrar. Och även om Nanne kämpade med sig själv gav han oss det han gör bäst, ingav ett lugn.

När jag själv stod i en studio på radiohuset med Kalmar FF-panelen och diskuterade Nanne var min känsla att Nannes sjukskrivning berodde på en arbetsbelastning, något som visade sig inte vara helt osant.

Nanne Bergstrand blottade sitt stora rödvita hjärta och gav allt han hade för föreningen. Vilket till slut blev en stor belastning. Även om inte föreningen släppte fram honom som ensamt ansvarig för lagets allsvenska existens så tog Nanne ett enormt ansvar.

Att hösten tog kraft från den gode Nanne är inget konstigt, dock var varken vi eller han själv beredda på i vilken omfattning den påverkade.

Annons

Jag har också stått efter presskonferenser och funderat över vad han egentligen menar i vissa uttalanden. Det jag dock fick klart för mig var att Nanne är en ambitiös person. Att hela tiden sträva mot ständig oupphörlig förbättring gällde inte bara föreningen, utan även Nanne själv.

Dock vet vi hur skört ett liv kan vara. Vi har sett det i Ivan Turina, Labinot Harbuzi och nu i vår egen tränare.

Efter att ha genomfört sitt uppdrag för föreningen sträcker Nanne ut sin hand till densamma för att få sätta sig ner. Även om fotboll är en stor del av våra liv, är det just livet som är mer värt.

Tack för ditt lugn, för din kunskap och för att du tog föreningen till ditt hjärta. Ta hand om dig själv!

För oss kommer du alltid vara den största ledaren. Världen pratar om Sir Alex Fergurson, Pep Guadriola, vi pratar om Nanne Bergstrand.

Marcus Karlström

Redaktör Röda Bröder - SvenskaFans

Annons
Annons
Annons
Annons