Annons
Insändare

”Läs på och rösta för klimatet, naturen och demokratin”

Insändarskribenten ”Eftertänksam” tycker att Miljöpartiet borde välkomnat kärnkraften när den kom på 70-talet och att vi bär det största ansvaret för den miljö- och klimatsituation vi nu befinner oss i.
Insändare • Publicerad 31 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vilket stort inflytande skribenten tillskriver Miljöpartiet, som hittills haft som mest drygt 7 procent i ett riksdagsval. Låt oss först påminna om att Miljöpartiet bildades 1981, och kom in i riksdagen först 1988, så det fanns inte några miljöpartister som kunde välkomna kärnkraften på 70-talet. Sen kan vi påminna om både folkomröstningen 1980 samt kärnkraftsolyckorna i Harrisburg 1979, Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011, som alla påverkat opinionen kring kärnkraft. Miljöpartiet är verkligen, och med rätta, inte de enda som har varit emot kärnkraft, som är ett mycket farligt, gammalmodigt och osäkert energislag. Exempelvis används Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzja just nu i Putins anfallskrig mot Ukraina.

Framtidens energi är förnybar och kombinerad med energilagring. Dessutom är klimatomställningen betydligt mer omfattande än elproduktionen. Vi manar alla till eftertänksamhet – att läsa på och att rösta för klimatet, naturen och demokratin i EU-valet.

Amie Ringberg med flera, Miljöpartiet de gröna i Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons