Annons
Insändare

Lärarflykten måste stoppas

Förra veckan rapporterades att sex erfarna lärare slutar på en skolenhet i Oskarshamns kommun, men den politiska ledningen uppges inte vara orolig för framtiden.
Insändare • Publicerad 9 juli 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten är bekymrad efter att sex erfarna lärare slutat på en skolenhet i Oskarshamns kommun.
Insändarskribenten är bekymrad efter att sex erfarna lärare slutat på en skolenhet i Oskarshamns kommun.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vad som inte berättas i artikeln är att denna våg av erfaren personal som väljer att sluta inte är den första. De senaste åren har ett stort antal lärare på samma enhet slutat, och studie- och yrkesvägledare har bytts flertalet gånger. Det handlar alltså inte om en hel skola, utan om ett stadie. I de allra flesta fall har man valt att stanna i yrket, fast på en annan skola.

Att människor då och då byter arbetsplats är naturligtvis inget konstigt. Människor behöver ibland nya utmaningar och vill bredda sina erfarenheter. När ett stort antal erfarna, kunniga yrkespersoner på samma enhet under en kort tidsperiod väljer att byta arbetsplats sticker det ändå ut. Rimligen borde andelen som söker sig till nya utmaningar vara ungefär lika stor, oavsett arbetsplats.

Annons

Precis som ledningen verkar vara medveten om innebär det här stora utmaningar inför höstterminen. Man ska, i en tid när utbildade, erfarna lärare är hårdvaluta, ersätta dem som slutat, och eleverna och deras nya pedagoger ska sedan bygga nya relationer. Problemet är dock mycket större än så, om man tittar på hela bilden. Vad beror det på att en skola med en historia av låg omsättning på lärare, plötsligt flera år i rad tappar sin personal?

Som förälder till en elev som ska börja årskurs 8 är jag orolig. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att något i arbetsmiljön, den fysiska eller psykiska, brister. Detta drabbar ju även eleverna, både i form av dålig arbetsmiljö och att de förlorar sina lärare. Även om man lyckas rekrytera ny personal är ju risken att denna inte heller stannar, om grundproblemet inte är löst.

För allas bästa måste lärarflykten stoppas. Jag efterlyser en grundlig granskning av vad som är problemet och en ordentlig handlingsplan kring hur detta ska åtgärdas.

Orolig förälder

Annons
Annons
Annons
Annons