Annons
Insändare

Lämna Kalmars gröna ytor ifred

Om jag skulle basera mitt val av lokalt parti nu på söndag bara på deras sätt att hantera gröna ytor i kommunen skulle jag inte rösta alls.
Insändare • Publicerad 5 september 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johanna Eriksson

Barometerns omfattande beskrivning av läget i lördagens (den 3 september) tidning talar sitt tydliga språk. Antingen har man fattat ett felaktigt beslut att bygga på en grön yta eller har man inte bråkat tillräckligt mycket för att stoppa det. Lika dåligt båda två. Kan det vidare vara så att både nuvarande såväl som förre ordförande i samhällsbyggnadsnämnden är färgblinda?

Att tala om Snurrom som en grön yta tycker jag är fel. Det var/är ju ett skogsområde som väl är avsett för stadsutveckling. Att man sedan tar till för lite och skapar trångboddhet och dåligt med gröna ytor inom det nya området, ja det är ett annat misslyckande. Det kunde ha gjorts bättre. För att lösa parkeringsfrågan fick man i ett senare läge utöka området bara för parkering av bilar – som då hamnade långt från de boende i stället för bekvämt inom räckhåll.

Annons

Beträffande den så kallade Bananen i Oxhagen, som jag själv kallade "muren" under tiden för debatten, släppte ju nämnden faktiskt till den gröna ytan på platsen för byggandet. Byggherren hoppade klokt nog av – och den gröna ytan blev kvar. Det räddade inte bara denna gröna yta men stoppade också ett fullständigt felaktigt boende.

Grönytan nedanför gamla vattentornet släpptes för ett antal år sedan till för Barometerns tänkta nya tidningshus. Horribelt. Klokt nog hoppade tidningen av och den gröna ytan blev kvar. Hoppas den förblir grön under all tid framöver. Och Barometern passar bäst där den nu fortsättningsvis finns. 

Grönytan runt korsningen Norra Vägen- Erik Dahlbergs väg är fortfarande grön i den översiktsplan som nu är under bearbetning. Den borde alltid behållas grön. Förhoppningsvis kommer också grönytorna i närheten av Sveaplan att behållas, just gröna.

Vi behöver ett nytt tänkande i samhällsbyggnadsnämnden. Baserat på den fyraårsperiod som snart är slut borde det skönhetsråd som jag föreslog för något år sedan i alla fall komma på plats för att hålla koll på den nämnd som uppstår. Både för nödvändigheten av gröna ytor och för hur nya byggnader skall smälta in i vår intressanta renässansstad. Oavsett sammanställning – de kommande fyra åren får inte misslyckas.Rolf B Bertilson, Drag

Annons
Annons
Annons
Annons