Annons
Insändare

Kryp inte bakom tystnadsplikten

Replik på Michael Ländins (S) svar den 18 maj om omsorgen.
Insändare • Publicerad 23 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Inte med ett ord berörs det faktum att Humana slirar på bemannings- och kvalitetskraven”, skriver insändarskribenten i sin replik till Michael Ländins svar.
”Inte med ett ord berörs det faktum att Humana slirar på bemannings- och kvalitetskraven”, skriver insändarskribenten i sin replik till Michael Ländins svar.Foto: Mikael Eklund

Michael Ländin behöver inte ägna minst halva sitt svar på min insändare på att föreläsa om den tjusiga målsättningen för äldreomsorgen. Det är inte det frågan gäller, utan varför den leder till dessa tillkortakommanden och bristfälligheter av Humana i strid med avtalet med kommunen. Inte med ett ord berörs det faktum att Humana slirar på bemannings- och kvalitetskraven. Det är väl så, att full bemanning på skiften är det väl bara när inspektionen annonseras. Eller är det ännu värre att Humana har informatör i kommunen, som talar om när kvalitetskontrollanterna kommer?

Man måste sätta fingret på risken för den borsta-varanda-på-ryggen-mentalitet mellan beställare och utförare som uppstår i detta marknadsutsatta system, där gråzoner lätt uppstår. Det är föga överraskande att omsorgskansliet inte vill ha en utomstående granskning, men desto mera uppseendeväckande att man talar om för omsorgsnämnden vad den ska fatta för beslut.

Annons

Det förefaller vara en minst sagt Grönköpingsmässig tågordning i Kalmar, att tjänstemännen skriver nämnden på näsan vilka beslut den ska tas. Men Ländin ska i alla fall ha en eloge för sin öppenhet att var beredd att diskutera en oberoende granskning av Humana.

Så ett par ord om tystnadsplikten. Den är till för att sjuk- eller hemvården inte ska prata med någon utomstående om dina sjukdomar. Om en person upplever sig som felvårdad eller utsatt själv går ut till offentligheten upphävs anonymitetsskyddet. Att ändå krypa bakom det som vissa ansvariga ägnar sig åt är en uppenbar övertolkning som enbart har till syfte att smita undan. Regeln har införts för att skydda integriteten för den som vårdats och inte för att vårdbyråkrater ska kunna slippa att konfronteras med sina misstag.

Jan G Andersson, ledarskribent och f d chefredaktör

BAKGRUND: Tidigare insändare i ämnet:

Annons
Annons
Annons
Annons